„Продавница празнина“ Јусуфа Хаџифејзовића – „Све почиње и завршава се празнином“

29. August 2019.
Обично се каже да нико није пророк у свом месту, да је врло тешко, поготово то што ја радим, што продајем празнину по целом свету, доћи сада овде да продајем празнину. Али, имам жељу да на пазарни дан, када буде пуна пијаца, да заједно са овим људима који продају парадајз, сир, кајмак, да ја продајем празнину
Juso2.jpg
Fotografija preuzeta sa portala Foruminfo

У „Продавници празнина“ Јусуфа Хаџифејзовића“ нема симболике. То је, како каже,  чиста филозофија, а као инспирација за назив овог перформанса послужила му је реченица коју је изговорио један од највећих светских позоришних стваралаца, енглески редитељ Питер Бурк: „Све почиње и завршава се празнином“.

Све у уметности почиње од празнине. Када сликар почиње слику он почиње из празнине. Када музичар почиње да компонује почиње од празнине. Када песник, писац или поета почиње да пише, он пише из празнине. Ја декоришем празнину, ја радим материјализације празнина,радим власништво над празнинама, ја маркирам празнину. Ја сам око празнина и то одљевам у бронзи, а ако Бог да, надам се да ћу одљевати и узлату. Јер ти када продаш један кубик празнина онда је то као један метар квадратни стана у Београду – каже Јусуф Хаџифејзовић.

Од почетка свог уметничког изражавања бави се новцем јер је по његовим речима он конзерватор уметничких дела. Задовољан је радом продавнице у свом родном граду.

Имао сам жељу да направим продавницу празнина у Пријепољу и онда сам од мојих колега који су са мном причали имао обећање да ће по нешто купити.И тако сам продао 5-6 комада што је куриозитет за пријепоље. У Бијелом Пољу нисам продао ништа и то је једини град у свету у коме сам суделоваo, а да нисам ништа продао – прича Јусуф и додаје – Обично се каже да нико није пророк у свом месту, да је врло тешко, поготово то што ја радим, што продајем празнину по целом свету, доћи сада овде да продајем празнину. Али, имам жељу да на пазарни дан, када буде пуна пијаца, да заједно са овим људима који продају парадајз, сир, кајмак, да ја продајем празнину.

Новац зарађен „продајом празнина“ планира паметно да искористи.

Када продам више тих празнина купићу један стан и направићу музеј празнина, да ли у Београду, Загребу или Сарајеву, Бог зна, али то ми је жеља. Да од новца од празнина купим велику празнину и да у њој направим музеј празнина -искрен је Хаџифејзовић.

За радове из циклуса „Продавница празнина“ Јусуф је почетком године добио интернационалну награду у јужнокорејском граду Чонџу. Рођен је у Пријепољу, а данас живи и ради у Срајеву и Антверпену. Од средине 80-их година, када је учествовао у оснивању пројекта „Југословенска документа“ и сарајевског бијенала држи позицију најпровокативнијег уметника средње генерације. Учествовао је у многим значајним међународним изложбама савремене уметности од Берлина до Кореје.

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Click