Zašto je javnost isključena iz postupka oko Ribnikara? (VIDEO)

2. February 2024.
Sudski proces za zločin bez presedana u Srbiji, masovno ubistvo u OOŠ "Vladislav Ribnikar", zatvoren je za javnost na predlog tužilaštva. Interesovanje najšire javnosti, ne samo u Srbiji, već u čitavom regionu za ovaj proces, najveće je još od suđenja za ubistvo premijera Đinđića. Očigledan je javni, društveni interes da se znaju tok, argumentacija i krajnji rezultati pravnog postupka za tragediju, posle koje, po opštem mišljenju, Srbija više nije ista. Zašto bi prisustvo javnosti smetalo pravičnom suđenju? Koga bi i zašto to ugrozilo? Sa advokatom porodica žrtava u krivčnoj parnici koja je počela pre mesec dana Ognjenom Božovićem razgovarao je Goran Dimitrijević u emisiji Dnevnik na televiziji Nova S.
Ognjen 1
Ognjen Božović, advokat porodica žrtava u krivčnoj parnici koja je počela pre mesec dana. Foto: Snimak ekrana yotube kanala Dnevnik

Na pitanje Nove S da li je bilo za očekivati, zbog značaja ovog postupka za javnost odnosno celokupno društvo, da suđenje bude otovoreno za javnost.  Sagovornik odgovora da je javnost postupka pravilo, a isključenje javnosti izuzetak.

“To nije zadovoljenje nečije želje da vidi fotodokumentaciju ili snimke sa nadzornih kamera ili da li se optuženi smeju ili plaču, već javnost suđenja služi da građani imaju uvid u rad suda kako bi se omogućilo fer i pravično suđenje, a ne kako bi se sprovodio neki tajni postupak iza zatvorenih vrata gde su učesnici možda ostavljeni na milost i nemilost sudu. Mislim da negde odluka o isključenju javnosti je i toliko odjeknula u našem društvu zato što su građani prepoznali instinktivno da to nije uredu i da ne sa stanovišta toga da žele da vide optužene da li se kaju ili su snuždeni ili bilo šta drugo, već u smislu toga da očekuju, da znaju šta se dešava u tom postupku”, objasnio je advokat Ognjen Božović.

Advokat porodica žrtava Ognjen Božović smatra da sud odluku o zatvaranju suđenja za javnost nije doneo lako.

 

Click