Vlast se oslanja na ambiciozne neznalice

28. May 2020.
Ipak, jedna druga reakcija je stigla - više od 400 svetskih naučnika izjasnilo se u otvorenom pismu protiv planova Vlade Srbije da ograniči naučnu slobodu beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. Kako se stiglo do ove podrške? Više je razloga upleteno.
Bojanić-Petar-F
Petar Bojanić. Foto: instifdt.bg.ac.rs

Prvo, kao naučna institucija u kojoj su mnogi od njih gostovali ili su planirani da gostuju, mogli smo se samo njima i obratiti. S mnogima od njih radimo zajedno na projektima, reč je o našim mentorima (petnaestoro nas je s doktoratima u inostranstvu), zatim bliskim saradnicima koji pamte naše mentore, o ljudima koji na stručnim i naučnim osnovama znaju o Srbiji mnogo i blagonakloni su prema njoj. Apel je mogao biti pokrenut i pre godinu dana, jer su njegovi potpisnici u kontaktu s nama. Međutim, postojala je nada da se unutrašnje stvari ustrojstva i vladanja mogu rešavati neposredno sa nadležnima. Nismo mi buntovnici bez razloga a ni anarhisti, ali je nerazumevanje državnih činovnika koji poistovećuju anarhiju i autonomiju, dovelo do toga da je mene lično, najpre bilo stid pred kolegama reći da nam treba naučna i kolegijalna podrška u očuvanju autonomije u organizaciji naučnog rada.

Inicijativa dolazi od jedne grupe nemačkih profesora sa kojima smo radili nekoliko projekata. Praktično svi projekti u Institutu trenutno su vezani za Nemačku koja je uostalom, kao i ova država, glavni naš partner. Fridrih Ebert fondacija je raskinula ugovor sa Institutom, a predsednik Folksvagen fondacije je već pisao ministarstvima u vezi s problemima u funkcionisanju projekta a da nikad nije dobio odgovor na svoje upite. Institut trenutno nema aktivan program rada, tako da je u tom smislu apel i opomena.
Pretpostavljam da je krivac za prekid tih projekata nametnuti v. d. direktora?

Kompletan komentar pročitajte u novom broju NIN-a.
Click