Vijenac za Josifa Runjanina

1. February 2021.
Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Zagreb, Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Novi Sad i Jasna Vojnić, predstavnica HKD Jelačić iz Petrovaradina položit će sutra, u utorak 2. veljače / februara 2021., s početkom u 14.00 h, vijenac na grobu Josifa Runjanina, Novi Sad, Uspensko pravoslavno groblje, ulica Novosadskog sajma, povodom godišnjice Runjaninove smrti.
Josip_Runjanin---Copy

U trenutku kada se ulažu intezivni napori manjinskih zajednica u Hrvatskoj i Srbiji u izgradnju hrvatsko – srpskih odnosa, i kada smo u godini kada će se obilježiti 130. godišnjica od dana kada je himna Lijepa naša postala himnom Republike Hrvatske, važno je podsjetiti da je upravo spomenutu himnu uglazbio kadet austrougarske vojske Josif Runjanin, Srbin, podrijetlom iz Loznice, rođen u Vinkovcima, pokopan u Novom Sadu.

Josif Runjanin također je živio u Prvoj banskoj pukovniji sa sjedištem u Glini, i to punih 28 godina (od 1. svibnja 1840. do 16. srpnja 1868), gdje je i komponirao Lijepu našu 1846. godine.

„Iako se Runjaninu kroz vrijeme više – manje sve osporavalo: autorstvo glazbe, nacionalnost, pa čak i ime – ipak je na kraju opstao i ostao simbolom pred-jugoslavenske bliskosti Srba i Hrvata. Čak je i Ministarstvo kulture u Zagrebu smješteno u Runjaninovoj ulici“ – Dejan Jović.

Click