Uspesno odrzana druga skola za mlade novinare

24. March 2021.
Mladi novinari treniraju korišćenje savremenih medija: drugo izdanje Hartefaktovog treninga, predavači Petar Vasić i Milica Jevtić
Petar Vasic
Petar Vasić

Nakon uspešnog pokretanja škole za mlade novinare u organizaciji Hartefakt fonda, održana je druga u nizu od četiri onlajn radionice za buduće medijske profesionalce sa Kosova i iz Srbije. Projekat se realizuje u sklopu programa Medijska obuka i multikulturalni dijalog.

Predavači na martovskoj radionici bili su Petar Vasić, marketinški stručnjak i Milica Jevtić, docentkinja na Fakultetu političkih nauka, a njihov fokus bio je na medijskoj pisemnosti, problemima “lažnih vesti” i načinima na koje se kreira atraktivan sadržaj na društvenim mrežama.

“Prošle nedelje, u sklopu super škole za mlade novinare koju organizuje Hartefakt fond, imao sam vrlo zanimljivu razmenu sa mladima sa Kosova i iz Srbije o problemima i budućnosti novinarstva. Bila je ovo sjajna prilika ne samo za učenje već i za bolje upoznavanje budućih profesionalaca “, navodi Petar Vasić, stručnjak za komunikacije na društvenim mrežama.

Program čine trodnevni onlajn treninzi svakog meseca, tokom kojih polaznici imaju priliku da rade sa dokazanim profesionalcima iz sveta medija. Tokom predavanja polaznici sa predavačima rade na temama poput  medijske pismenosti, “lažnih” vesti i nezavisnog izveštavanja, ističući značaj slobodnih medija u regionu.

Najbolji polaznici sa Kosova i iz Srbije biće nagrađeni dodatnom radionicom koja predstavlja finale celog programa i biće organizovana uživo za razliku od prethodnih onlajn aktivnosti. To će im oogućiti upoznavanje  sa tehničkim aspektima snimanja podkasta i kreativnim radom potrebnim za proizvodnju jedne epizode, a na kraju će imati priliku da snime serijal podcasta uz pomoć svojih mentora.

Kreiranjem prostora za razgovor o drugačijoj vrsti medijskog izveštavanja koje podstiče i doprinosi približavanja dva naroda, kroz aktivno učešće i rad mladih, Hartefakt fond nastavlja sa radom na upređenju konstruktivne sardanje između Kosova i Srbije. Projekat se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Click