U nedjelju komemoracija u Jadovnom (VIDEO)

21. June 2024.
Srpsko narodno vijeće u nedjelju, 23. lipnja, organizira komemoraciju u Jadovnom, jednoj od lokacija bivšeg ustaškog koncentracijskog logora iz sustava Gospić-Jadovno-Pag, gdje su tokom ljeta 1941. ubijane osobe pretežno srpske i židovske nacionalnosti
daaa
Prizor iz reportaže Nikoline Zavišić s Vida TV-a. Foto: Vida TV

Izvor: Novosti

Unedjelju, 23. lipnja, Srpsko narodno vijeće (SNV) organizira komemoraciju u Jadovnom, jednoj od lokacija bivšeg ustaškog koncentracijskog logora iz sustava Gospić-Jadovno-Pag, gdje su tokom ljeta 1941. ubijane osobe pretežno srpske i židovske nacionalnosti. Program obilježavanja u Jadovnom (lokalitet Šaranova jama), kod Gospića, počet će u 12 sati.

Uz polaganje vijenaca pored spomen kompleksa, okupljenima će se obratiti Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, Franjo Habulin, predsjednik SABA-e i Veljko Kajtazi, iz Saveza Roma u RH-a Kali Sara.

Godišnjica formiranja logorskog kompleksa Gospić – Jadovno – Pag, prvog ustaškog logora smrti na prostoru tzv. NDH, upravo na Jadovnom, centralnom velebitskom dijelu ovog logora smrti, koji je prethodio užasima Jasenovca, svake godine okuplja predstavnice/ke naroda žrtava, Gornjokarlovačke eparhije SPC-a, kao i antifašističkih organizacija.

I ovom prilikom podsjećamo da na otoku Pagu, uvalu Slana, još uvijek nije obnovljena spomen ploča, jedini spomenik žrtvama ustaškog logora smrti na tom lokalitetu, koja je uništena u tri navrata. Prvi je puta ploča postavljena 1975., a uništena 1991. Obnovili su je SNV i Židovska općina Zagreb 2010. godine, ali je potrajala tek dva dana. Ponovno je postavljena 2013. godine i nakon toga opet uništena za nekoliko dana. Svaki put izostale su reakcije nadležnih organa.

O sudbini spomen kompleksa u Slanoj, na otoku Pagu više možete doznati u potresnoj reportaži s Vida TV-a autorice Nikoline Zavišić ”Slana – zatajeni ustaški logor” u kojoj upozorava da je zbog razvoja avanturističkog turizma, područje logora postalo turistička atrakcija kojom se kreće tisuće turista. Kako ne postoji nikakva oznaka, ne znaju da trče po lokaciji na kojoj mogu postojati, pretpostavljaju povjesničari, neekshumirane masovne grobnice. Područje samog logora nikad nije sustavno istraženo.

 

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click