U Boru započet projekat saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja prvaka

29. September 2020.
Svesni problema bezbednosti dece u saobraćaju, udruženje “Sigurne staze” u saradnji sa GIS udruženjem Srbije pokrenulo je projekat “Bezbednost dece u saobraćaju na teritoriji grada Bora”.
1

Ovaj projekat Sigurnih staza ima  za cilj da predstavi saobraćajne igre i crtane filmove, koji na zabavan, ali i edukativan način, mogu pomoći deci da savladaju pravila saobraćaja.

Prva u nizu edukativnih radionica za prvake je održana u osnovnoj školi „Dušan Radović“ i “Branko Radičević” u Boru, dok će u naredna tri meseca biti organizovana u svim osnovnim školama na teritoriji grada Bora.

Na sledećem linku, možete besplatno preuzeti materijale za saobraćajno vaspitanje i obrazovanje dece. pazljivko.rs/pazljivkova-zona

Ovim projektom koji finansira Gradska uprava Bor biće obuhvaće sve osnovne škole na teritoriji grada Bora, i projekat je pre svega namenjen prvacima.

Projekat je multimedijalna karaktera i sprovodiće se modernim tehnikama učenja, uz korišćenje projektora, laptopa, zvučnika, video materijala, slika, itd. i sastojaće se od gledanja crtanih filmova posvećenih bezbednosti saobraćaja, igranja saobraćajnih igara i rešavanja saobraćajnog kviza.

U sklopu projekta je napravljena i online anketa koja je pored dece posvećena i roditeljima. Naime, cilj nam je bio da deca koja su bila sprečena da prisustvuju radionici mogu to uz pomoć svojih roditelja da urade iz svog doma.

Na narednom linku se nalazi anketa o saobraćajnom vaspitanju i obrazovanju učenika nižih razreda osnovnih škola www.sigurnestaze.com/web/vesti/52/online-anketa.html

Na radionicama će biti reči o pravilima pešačenja, vožnji bicikle, značaju korišćenja sigurnosnih pojaseva i dečijih auto-sedišta.

Sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova o bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti. Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Edukativne radionice na zabavan način kroz igru, crtane filmove, kviz i pesmice držaće  Igor Velić, master inž. saobraćaja koji je i kordinator i idejni tvorac ovog projekta koji se prvi put sprovodi na teritoriji grada Bora.

Cilj našeg udruženja da ovakva i slična predavanja, treba da postanu obavezna u svim školama i predškolskim ustanovama, jer se time može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju najmlađi.

Saobraćajne nezgode u kojima stradaju deca jedan su od najvećih izazova sa kojima se danas suočavaju svi koji se bave saobraćajem. Danas, povrede nastale u saobraćajnim nezgodama čine jedan od pet najčešćih uzročnika smrtnog stradanja dece u svetu. Uređenost i veličina jedne zajednice ogleda se u njenom odnosu prema najslabijima, a deca su svakako najslabiji i najranjiviji članovi društva.

Više o stradanju dece u saobraćaju pročitajte na sledećem linku https://javniservis.net/analiza/raste-broj-poginule-i-povredene-dece-u-saobracaju-ko-je-odgovoran/

Stradanje dece na bilo koji način, a posebno u situaciji koju je moguće sprečiti, predstavlja ogroman udarac za porodicu i čitavu zajednicu. Stoga je dužnost svih članova društva da spreči da se životi dece dovode u opasnost u saobraćaju. Njihova bezbednost je veliki izazov za sve, a posebno za one čiji je to profesionalni poziv.

Istraživanja pokazuju da svake dvadeset tri sekunde pogine jedna osoba u saobraćaju, a na svaka tri minuta na putevima širom sveta jedno dete izgubi život. Neuporedivo veći broj njih zadobije lakše ili teže povrede i kao takve često ih trajno onesposobe za kasniji život. Ovi traumatični događaji izazivaju nemerljivu patnju i žal, ali i ekonomske teškoće za porodicu. Zbog takvog sleda događaja pati i celo društvo, trpeći ozbiljne udarce i ostajući bez svoje mladosti, takozvane „snage društva“.

 

Click