U Boru obeležen Svetski dan žrtava saobraćajnih nezgoda

17. November 2022.
Danas je u Medija centru u Boru u saradnji udruženja Sigurne staze i Mašinsko-elektrotehničke škole obeležen Svetski dan žrtava saobraćajnih nezgoda.
20221117_095919

Na teritoriji grada Bora, u periodu od 2017. do 2021. god. registrovano je 634 nezgoda u kojima je život izgubilo 11 lica, dok je 419 lica zadobilo teže ili lakše povrede.

Zabrinjavajući su podaci da je u pomenutom periodu život je izgubilo pet pešaka, dok je sedamdeset i sedam povređeno. Jedan biciklista je smrtno stradao, dok je devetoro povređeno!

Poražavajuće je, da je u tim negodama tridesetoro dece povređeno! Troje mladih lica (15 do 30.god.) je izgubilo život, dok je  sto trideset i tri povređeno!

Preuzmite izveštaj Agencije za bezbednost saobraćaja o stanju bezbednosti saobraćaj na teritoriji grada Bora.

Kako se navodi u Izveštaju o osnovnim pokazateljima stanja bezbednosti saobraćaja, grad Bor je na 95. mestu od 161 lokalne samouprave u Republici Srbiji po vrednosti javnog ponderisanog rizika za 2021. godinu.

Na tribini je predstavljena i prva GIS platforma za bicikliste u regionu (www.bicibor.rs) i model za unapređenje bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora.

Kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja u Boru potreban je strateški pristup i donošenje i usvajanje inicijativa koje je naše udruženje uputilo Gradskoj upravoj u Boru.

Tribina je bila multimedijalnog karaktera gde su se preko video priloga prisutni upoznali sa uzrocima saobraćajnih nezgoda i gde je sa stručnog stanovišta objašnjen značaj korišćenja dečijih auto sedišta i sigurnosnih pojaseva, posledice vožnje u alkoholisanom stanju, rizik koji stvara korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, uticaj brzine i agresivne vožnje na nastanak saobraćajne nezgode itd.

Zaključak je da se kroz ovakva i slična predavanja, koja treba da postanu obavezna u svim školama, može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima stradaju mladi učesnici.

Projekat je podržan od strane „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“. ACT je projekat Vlade Švajcerske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Click