Suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića odloženo zbog nedolaska advokata optuženih

26. July 2019.
Zbog nedolaska na današnje ročište, sudija je advokate opruženih Dragoljuba Simonovića i Igora Novakovića kaznio sa po 80.000 dinara. Milan Jovanović: Jasno je da advokati optuženih na svaki način pokušavaju da vrše opstrukciju.

Glavni pretres na suđenju bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, optuženom da je naložio paljenje kuće Milana Jovanovića, novinara portala Žig info, danas nije održano, a naredno ročište zakazano je za 20. septembar u Drugom osnovnom sudu.

Razlog za takvu odluku sudije Slavka Žugića jeste izostanak Simonovićevih advokata, ali i advokata Igora Novakovića, kao i jednog od okrivljenih – Aleksandra Marinkovića.

Zbog nedolaska na ročište, sud je advokate kaznio sa po 80.000 dinara.

„Troškovi padaju na teret branilaca i visoki su jer mi zakupljujemo ovu sudnicu od Višeg suda, te  električni centar i radnike“, pojasnio je sudija Žugić.

Današnje ročište održano je u sudnici broj 13, uz tonsko snimanje po zahtevu advokata odbrane sa prošlog ročišta.

Advokat Aleksandra Marinkovića rekao je da nema saznanja zašto se on danas nije pojavio u sudnici.

Sudija je rekao da očekuje opravdanje za Marinkovićev izostanak i da će, ukoliko ga ne dobije, zatražiti pritvor za njega.

Cenzolovka je pisala o tome da su advokati odbrane tražili da današnji glavni pretres bude odložen zbog korišćenja godišnjih odmora, ali im je sud odbio sve zahteve.

„U ovoj situaciji, ja bih mogao glavni pretres da održim i da postupak nastavim sa prisutnima, a za odsutnog Marinkovića posebno, ali problem je to što prisutni okrivljeni nemaju odbranu“, konstatovao je sudija Žugić.

On je upitao okrivljene (Dragoljuba SimonovićaIgora Novakovića i Vladimira Mihailovića) da li žele da angažuju druge branioce, ali su oni to odbili, uz reči da imaju poverenje u svoje advokate i da ne žele druge.

Posle toga je sudija rekao da definitivno konstatuje da nema proceduralnih uslova za održavanje glavnog pretresa.

„Procenjujem da su advokati okrivljenih neopravdano odsutni. Oni su sudu dostavili dokaze u vidu potvrde da su na godišnjem odmoru, i to bi bilo opravdano da nisu na prethodnom ročištu održanom 24. maja izabrali ovaj termin. Niko od njih tada nije nagovestio da će biti na godišnjem odmoru“, izjavio je sudija Žugić.

Novinar Milan Jovanović rekao je za Cenzolovku da nije iznenađen time što se ovog puta nisu pojavili advokati okrivljenih, uz ocenu da mu je jasno da na svaki način pokušavaju da vrše opstrukciju suđenja.

Cenzolovka je nedavno pisala i o tome da je Jovanovićeva advokatica Ana Matić Alimpijević pretpostavljala da do ovako nečeg može da dođe.

Ona je za Cenzolovku danas rekla da očekuje da i u naredna tri ili četiri ročišta imamo istu ili sličnu situaciju.

Na prethodnom ročištu Dragoljub Simonović se pojavio u društvu dvojice advokata, a ispred zgrade i sudnice ga je tridesetak pristalica dočekalo uz aplauz.

Na današnje ročište je došao sam i prvo se uputio ka pogrešnoj zgradi, ali je naknadno pronašao ulaz.

Inače, tužilaštvo je za Simonovića predložilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora – za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Za ostale optužene tužilaštvo traži kazne od pet do šest godina, dok je sa pevačicom Bojanom Cvetković  Šijacki zaključen sporazum o priznanju krivice za kaznu od pola godine kućnog pritvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Simonović je podneo ostavku na mesto predsednika Opštine Grocka, a u međuvremenu je tužio Jovanovića zbog tvrdnji koje je taj novinar u tekstovima iznosio protiv njega.

Članak je prenet sa: cenzolovka.rs

Click