Solidarnost među novinarima i efikasno i brzo kažnjavanje nasilnika, najvažniji u zaštiti novinara (FOTO GALERIJA)

4. July 2024.
U organizaciji Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), u Zrenjaninu je održan sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara, sa lokalnim tužiocima i predstavnicima policije, kao i sa lokalnim novinarima i predstavnicima medija.
Sastanak SRG u Zrenjaninu 03. 07. 2024_foto 3
Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara, sa lokalnim tužiocima i predstavnicima policije, kao i sa lokalnim novinarima i predstavnicima medija u Zrenjaninu, Foto: Saša Mirković/ ANEM

Izvor: ANEM

Veran Matić, izvršni direktor ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, predstavio je slučajeve ugrožavanja bezbednosti u ovom regionu, kao i slučajeve koji su u bazi Vrhovnog javnog tužilaštva za prvih pet meseci ove godine. Tužilaštva su formirala 29 predmeta, od kojih su dva prvostepeno ili konačnom odlukom rešena. U istom periodu, NUNS je registrovao 58 slučajeva, a u ovoj evidenciji nalaze se 33 verbalne pretnje, 4 fizička napada, 2 napada na imovinu i 22 slučajeva pritisaka. UNS je registrovao 45 slučajeva, sa naglaskom da je to manje slučajeva nego u istom periodu prošle godine, uz duplo više slučajeva onemogućavanja rada novinara.

„Nedopustivi su fizički napadi na novinarke i novinare, naravno kao i pretnje koje svojom količinom i intenzitetom predstavljaju ozbiljno uznemiravanje čitavih redakcija, udruženja i porodica. Ana Lalić Hegediš, kao i prošle godine Marko Vidojković, bila je primorana da sa porodicom na određeno vreme napusti zemlju. I za nju, kao i za Dinka Gruhonjića, međunarodne organizacije omogućile su fizičku zaštitu. Novinari su sve češće mete upravo zbog toga što obavljaju svoj posao, bez obzira na redakciju iz koje potiču. Sve je više diskriminacije medija i novina i to zajedno proizvodi neprijateljsko okruženje za rad, što utiče ne samo na bezbednost, već i na mentalno zdravlje“, naglasio je Matić.

 

Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Zrenjaninu. Foto: Jovan Drndak Njegović

Advokatica Kruna Savović, autorka ANEM-ovog monitoringa medijske scene,  govorila je o slučajevima napada na novinare i pritiscima koji se na njih vrše, kao i o opasnostima koje im prete usled porasta broja SLAPP tužbi. Posebnu pažnju posvetila je napadu na Vuka Cvijića, novinara nedeljnika Radar, kao i pritiscima kojima je izložena Verica Marinčić, glavna urednica IN Medija. Govornica je podsetila na slučaj kad je u tabloidnim medijima neovlašćeno objavljena bankovna dokumentacija medija Ozon Press iz Čačka. Bilo je reči je i o krivičnim postupcima koji se trenutno vode protiv novinara medija KRIK i Pištaljka, reakcijama koje su izavale podnete krivične tužbe, ali i o posledicama takvih postupaka.

 

Advokatica Kruna Savović, autorka ANEM-ovog monitoringa medijske scene. Foto: Saša Mirković

Kao predstavnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u Stalnoj radnoj grupi (SRG) za bezbednost novinara, Kruna Savović je ovo telo ocenila kao sistem koji ima razrađen mehanizam komunikacije između predstavnika novinara, tužilaštva i policije, uz podsećanje prisutnih da članovi SRG ne zauzimaju uvek isto stanovište po pitanjima u kojima razlike ne bi trebalo da postoje. Činjenica da postoji potreba za jednim takvim telom, prema njenim rečima, najbolje govori o tome da institucionalni mehanizmi ne funkcionišu kako bi trebalo.

 

Predsednik NUNS-a, Željko Bodrožić. Foto: Saša Mirković

Predsednik NUNS-a, Željko Bodrožić, govorio je o slabostima medijske scene u Srbiji, koja je zahvaljujući toksičnoj atmosferi koju, u prvom redu, proizvode vodeći političari, i diskriminaciji kada je reč o projektnom sufinansiranju, osiromašila usled čega se svakodnevno smanjuje broj medija koji se profesionalno bave novinarstvom.

„Neophodno je osloniti se na sve mogućnosti koje pruža Stalna radna grupa za bezbednost novinara. Borba je stalna i podrazumeva iniciranje najboljih osobina kod ljudi u sistemu. Pogrešno je pasivizirati se i/ili povući”, naglasio je Dalibor Bubnjević, glavni i odgovorni urednik lista Zrenjanin, koji je uspeo da dokaže da je doživeo fizički napad i pored činjenica da je tužilaštvo isprva odbacilo njegovu prijavu.

 

Dalibor Bubnjević, glavni i odgovorni urednik lista Zrenjanin. Foto: Saša Mirković

Predsednica NDNV, Ana Lalić Hegediš je govorila o akciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koja je usledila posle serije brutalnih pretnji i uvreda koje su dobili Dinko Gruhonjić i ona. Akcija se sastojala od svakodnevnog objavljivanja najbrutalnijih i najvulgarnijih pretnji, uz identifikaciju profila sa kojih su one poslate. Predsednica NDNV je istakla da je objavljivanje informacije da su identifikovana i privedena dva počinioca, kao i javno publikovanje tekstova pretnji i fotografija profila sa kojih su one stizale, učinili da se smanji broj pretnji koje su do tada svakodnevno masovno stizale.

Predsednica NDNV, Ana Lalić Hegediš. Foto: Saša Mirković

„Jedino potpuna i dosledna kažnjivost može da deluje preventivno i spreči ili smanji ugrožavanje bezbednosti novinarki i novinara“, naglasila je Ana Lalić Hegediš.

Ivana Gordić Perc, novinarka Vojvođanskog istraživačko analitičkog centra (VOICE), istraživala je položaj radnika iz Kine i Vijetnama, angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu. Tokom rada, ona je ometana na najrazličitije načine, uključujući i fizičko ometanje, stalno praćenje i nadgledanje njenog kretanja, ne samo dok je na poslu, već i u privatnom životu, što se događa od 2021. godine, pa sve do danas. Gordić Perci misli da predstavnici kineske fabrike sigurno imaju najbolju bazu fotografija i podataka o novinarima koji se bave ovom temom. Naglašeno i uočljivo praćenje,  preteća je poruka na koju niko ne reaguje, kao i na ometanje tokom obavljanja novinarskog posla. Tim povodom, Ksenija Pavkov, novinarka N1, svojevremeno je podnela prijavu koju je tužilaštvo odbacilo.

„Malo je novinarske solidarnosti, a to nam puno znači, da osetimo da je neko uz nas“, naglasila je Ivana Gordić Perc.

 

Ivana Gordić Perc – Voice i Željko Šemić – ZR Klik. Foto: Saša Mirković

Branislav Tatić, javni tužilac Višeg javno tužilaštva u Zrenjaninu, istakao je da nije kontakt tačka Stalne radne grupe i da na sastanku menja kolegu. „Komunikacija sa novinarima u Zrenjaninu je uvek bila odlična, mi imamo opšte obavezujuće uputstvo za postupanje u slučajevima napada na novinare, koje poštujemo. Društveni fenomeni koji utiču na bezbednost novinara koje ovde čujem su interesantni, ali mi naš rad zasnivamo na operativnom radu, a krivični zakonik je okvir za postupanje.“

„Solidarnost medijskih i novinarskih udruženja, angažovanih u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, nam je prioritet i upravo zbog toga smo prisutni u svakom mestu kada se dogode napadi ili pretnje, zbog čega nam je izuzetno  važna saradnja sa lokalnim tužiocima i policijom. I pored rezervisanosti u radu pojedinih institucija, uvek se nađu profesionalci koji sa posvećenošću obavljaju svoj posao. Ne smemo dozvoliti da se nasilje nad novinarima, brutalne pretnje, diskriminacija, normalizuju kao dominantno ponašanje,jer će to onda uništiti profesionalno novinarstvo, naglasio je Veran Matić i dodao: „Iako nam se čini da društvo nasilja dominira, prema istraživanju Demostata, samo šest posto građana opravdava brutalne napade na novinare, pretnje i atake na slobodu medija, dok tri petine ispitanika smatra da ti napadi nisu opravdani. Zbog toga je veoma važno da upoznajemo javnost o svakom ataku na novinare i medije i da ih zaštitimo svom snagom koju posedujemo.“

 

viber_image_2024-07-04_23-37-18-188
viber_image_2024-07-04_23-37-10-831
Sastanak SRG u Zrenjaninu 03. 07. 2024. 1
Sastanak SRG u Zrenjaninu 03. 07. 2024. 2
Sastanak SRG Zrenjaninu 03. 07. 2024. 3
Sastanak SRG u Zrenjaninu 03. 07. 2024. 4
Sastanak SRG u Zrenjaninu 03. 07. 2024.

Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Zrenjaninu FOTO GALERIJA: Saša Mirković i Jovan Drndak Njegović

Posle sastanka SRG, Branko Čečen je održao trening za unapređenje bezbednosti novinara iz Zrenjanina i Kikinde. ANEM treninge do sada je pohađalo preko preko 200 novinara i studentata novinarstva iz cele Srbije.

Click