Smart kolektiv deo pokreta „Buy Social Europe B2B” koji je zvanično lansiran na Svetskom forumu socijalnih preduzeća u Amsterdamu (FOTO)

16. October 2023.
SEWF23 Social Procurement Fringe Event
SEWF23 Social Procurement Fringe Event. Foto: SEWF23 Social Procurement Fringe Event

Izvor: Saopštenje za javnost Smart kolektiv

  • Nova transnacionalna inicijativa – „Buy Social Europe B2B” podiže pokret za socijalnu nabavku u Evropi na viši nivo, dodatno otvarajući tržišnu priliku za socijalna preduzeća vrednu 500 milijardi dolara.
  • Smart kolektiv zajedno sa 22 partnera deo je konzorcijuma okupljenog oko pokreta Buy Social Europe B2B, koji predvodi Euclid mreža – evropska mreža socijalnih preduzeća koja promoviše kupovinu proizvoda/usluga od socijalnih preduzeća i razvijanje poslovne saradnje, kroz lance nabavke, između preduzeća primarno orijentisanih na profit i socijalnih preduzeća u 17 zemalja u Evropi, uključujući Srbiju.
  • Inicijativa je finansirana sa oko 0,5 miliona od strane Evropske unije i kompanije SAP i zvanično je lansirana na Svetskom forumu socijalnih preduzeća u Amsterdamu.
  • Buy Social Europe B2B zvanično uspostavlja partnerstvo sa pokretom „People and Planet First” i verifikacijom za socijalna preduzeća i otvara vrata za nove sufinansijere i partnere koji žele da se pridruže.

 

BuySocialEuropeB2B. Foto: BuySocialEuropeB2B

U današnjem svetu koji je pod stalnim promenama, sve više smo svesni hitnih globalnih društvenih i klimatskih izazova, kao i potrebe za inkluzivnom i održivom ekonomijom. Kompanije su pod sve većim socijalnim i zakonodavnim pritiscima da čvrsto integrišu održivost u svoje poslovne strategije i operacije. Koncept socijalne nabavke – kupovina od socijalnih preduzeća koja stavljaju ljude i planetu na prvo mesto – pojavio se kao veoma moćna strategija za održivost. Ona objedinjuje svrhu i profit za bolje sutra, omogućavajući preduzećima primarno orijentisanim na profit da dođu do potrebnih proizvoda i usluga, a istovremeno uključe i pozitivan društveni uticaj, inovaciju i raznovrsnost u svoje lance snabdevanja.

Nova transnacionalna inicijativa – „Buy Social Europe B2B” – zvanično je lansirana 12. oktobra na Svetskom forumu socijalnih preduzeća (Social Enterprise World Forum) u Amsterdamu. Na lansiranju inicijative učestvovali su i članovi Smart kolektiva, Neven Marinović i Jelena Bogdanov. Ova inicijativa ima za cilj da tokom narednih godina promoviše i dodatno razvije pokret za socijalnu nabavku u Evropi i širom sveta.  Smart kolektiv je zajedno sa 22 partnera iz 17 zemalja, deo pokreta koji okuplja pionire socijalne nabavke iz cele Evrope i sveta, kao i  najiskusnije svetske stručnjake. Na ovaj način, pokret može da se osloni na decenije iskustva svojih ključnih partnera, dobro prepoznatih i poštovanih međunarodnih i nacionalnih mreža socijalnih preduzeća i aktera u ekosistemu „Buy Social” mreže i postane centralni resurs znanja i podrške za promociju socijalnih nabavki. 

Velika mreža partnera i njihova intenzivna saradnja na ovom projektu doprineće povećanju svesti, izgradnji kapaciteta i novim prilikama za povezivanje socijalnih preduzeća i  preduzeća primarno orijentisanih na profit. Na ovaj način biće ostvareno više uspešnih trgovinskih partnerstava između preduzeća i socijalnih preduzeća, više dugoročnih prilika za povećanje inovacija putem partnerstava, kao i pozitivan pomak u tranziciji ka novoj ekonomiji u narednim godinama.

Inicijativa „Buy Social Europe” do sada je ostvarila  finansijsku podršku u vrednosti od 0,5 miliona evra od Evropske unije i multinacionalne softverske kompanije SAP, dugogodišnjeg stručnjaka i lidera u oblasti socijalne nabavke. Pored toga, svi partneri iz konzorcijuma sufinansiraju barem 10% aktivnosti koje se odvijaju. Saznajte više o inicijativi i pridružite se evropskom i globalnom pokretu „Buy Social” danas kao socijalno preduzeće, preduzeće, finansijer ili (međunarodna) mreža socijalnih preduzeća ovde: https://buysocialeuropeb2b.eu/

Smart kolektiv, organizacija koja je preko 15 godina posvećena razvoju socijalnog preduzetništva i povezivanju socijalnih preduzeća sa preduzećima primarno orijentisanim na profit, a naročito sa kompanijama koje su članice Foruma za odgovorno poslovanje, zajedno sa 22 partnera deo je konzorcijuma „Buy Social Europe B2B”. Konzorcijum predvodi Euclid Network – Evropska mreža socijalnih preduzeća, zajedno sa Svetskim forumom socijalnih preduzeća (Social Enterprise World Forum (SEWF) na globalnom nivou. Obe organizacije, kao mreže mreža, okupljaju zajednicu i mrežu od preko 100 organizacija u više od 60 zemalja na lokalnom, nacionalnom, evropskom i globalnom nivou, zagovarajući promene. SEWF je najdugotrajniji organizator na temu socijalne nabavke na svetu. Takođe je pokrovitelj verifikacije „People and Planet First”. Novi logotip za verifikaciju je predstavljen 12. oktobra. Ova verifikacija podržava identifikaciju socijalnih preduzeća za socijalnu i održivu nabavku.

Među ključnim partnerima je i organizacija Social Enterprise UK, tvorac brenda i vlasnik zaštitnog znaka „Buy Social” od 2012. godine. Inicijativa „Buy Social Europe B2B” je dopuna inicijativi „Buy Social Europe korporativni izazov”, koju vodi organizacija Social Enterprise UK u partnerstvu sa SEWF i Euclid mrežom. Ova inicijativa je, od svog lansiranja pre sedam godina, uspešno usmerila više od 400 miliona evra u nabavku prema socijalnim preduzećima. Inicijativa je nedavno preneta na novoosnovano socijalno preduzeće Telos.

Ostali ključni međunarodni partneri uključuju i Yunus Social Business, Social Entrepreneurship Netzwerk Deutschland (SEND), Social Enterprise NL, Reach for Change, the Sustainable Procurement Pledge, SAP, i Zurich Insurance, zajedno sa još 13 partnera koji deluju na nacionalnom nivou uključujući i Smart kolektiv u Srbiji: Belgija (Sociale InnovatieFabriek), Bugarska (BCause Foundation), Hrvatska (Act Grupa), Francuska (Mouvement Impact France), Grčka (Academy of Entrepreneurship (AKEP), Mađarska (Coalition of Hungarian Social Enterprises), Irska (Social Enterprise Republic of Ireland, SERI), Letonija (Social Entrepreneurship Association of Latvia, SEAL), Litvanija (Lithuanian Social Business Association, LISVA), Portugalija (Associação Portuguesa para a Inovação Social – Eslider), Slovenija (Fund2740), Švajcarska (Social Enterprise Network Switzerland, SENS).

Saznajte više o partnerima ovde

 

Click