Siguran smer – knjiga za najmlađe

27. December 2020.
Udruženje Sigurne staze sa ponosom Vam predstavlja knjigu "Siguran smer 1 - vodič kroz osnovna pravila saobraćaja" prvu iz edicije "Siguran smer - vodič kroz pravila saobraćaja".
7

Autor knjige i idejni tvorac projekta je Nenad Jevtić, dipl. pravnik, izdavač je strukovno udruženje za bezbednost saobraćaja “Sigurne staze”, a sponzor izdanja je preduzeće “S PROJEKT”, lider u poslovima iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Naš projekat nema komercijalni karakter već je zamišljeno da, za početak, nastavno osoblje u svim osnovnim školama na teritoriji Timočke Krajine i još par gradova u Republici Srbiji dobije po primerak naše knjige. Zato ćemo u saradnji sa autorom i sponzorom organizovati promociju knjige u Beogradu, Boru, Zaječaru, Negotinu, Boljevcu i još nekim gradovima. Cilj nam je da, ukoliko obezbedimo sponzore, pokrijemo teritoriju cele zemlje i da pored nastavnog osoblja i svi učenici nižih razreda osnovnih škola dobiju po besplatan primerak knjige.

Knjiga je namenjena uzrastu nižih razreda osnovne škole. Projekat “Siguran smer” ne čini samo edicija knjiga, već je to sistem prezentovanja saobraćajnih pravila i usvajanja istih u procesu kontinuiranog učenja. Više o projektu i ediciji knjiga pročitajte ovde.

Ono što pre svega nedostaje u našoj zemlji je, sistemski i kontinuiran pristup u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju. Da nema sistemskog pristupa u poboljšanju i unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja govori i podatak da u našoj zemlji ne postoji definisan plan i program nastave kao ni udžbenik posvećen ovoj temi.

Ideja koju zastupa autor knjige i naše udruženje je uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja kao nastavnog predmeta u škole jer sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova u vezi bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju kod dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti. Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Ovaj serijal knjiga kao mali korak ka postavljenom ciju, bezbednom saobraćaju, proizvod je različitih iskustava, proučavanja osnova psihologije i načina na koji se se pravila saobraćaja uče u drugim državama, kao i uporednog zakonodavstva (propisa drugih država). Uzor je potražen u priručnicima za učenje pravila saobraćaja iz razvijenjiih država, u kojima je broj fatalnih saobraćajnih nezgoda doveden u neke prihvatljive okvire.

Autor se u izlaganju teksta, pored logike, oslanja i na vizuelni pregled, tako da su tekstovi pregledni, jasni za razumevanje i lako se pamte.

Nadamo se da će izdanje ove knjige i podela iste nastavnom osoblju u školama, biti model i za druge, da će akcija zaživeti u širem obimu i da će biti obuhvaćena veća teritorija. Da će se javiti i drugi sponzori, koji shvataju problem i imaju osećaj za ono što se naziva „društvena odgovornost“.
Posmatrajmo ovo kao mogući početak priče na temu bezbednosti saobraćaja.

Igor Velić, master inž. saobraćaja
Osnivač i urednik portala posvećenog bezbednosti saobraćaja sigurnestaze.com

Click