Saopštenje Komisije za istraživanje ubistava novinara

16. November 2020.
Sud za zločine OVK mora da istraži i podigne optužnice i za 17 kidnapovanih i ubijenih novinara na Kosovu.
andy-falconer-v8Gb0gCvDHY-unsplash
Ilustracija. Foto: Andy Falconer / Unsplash

Komisija za istraživanje ubistava novinara pozdravlja aktivnosti Suda za zločine OVK na utvrđivanja odgovornosti za zločine počinjene na Kosovu.

Posle prvih objavljenih optužnica, razočarani smo činjenicom da se u njima ne spominje nijedan slučaj ubistava i kidnapovanja novinara.

Napominjemo da je u ovom trenutku Kosovo i Metohija prostor sa daleko najvećim brojem nerazrešenih slučajeva kidnapovanih i ubijenih novinara, čak 17 slučajeva, od kojih je samo jedan razrešen osuđujućom presudom Haškog tribunala (Hajredin Baljaj je osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Šabana Hotija, profesora ruskog jezika na Prištinskom univerzitetu, koji je radio kao prevodilac za ekipu ruske državne televizije).

Još se ne zna sudbina Ranka Perenića i Đure Slavuja koje su oteli pripadnici OVK-a i odveli u nepoznatom pravcu, 21. avgusta, 1998. godine, kod Velike Hoče.

Do danas se ne zna ni sudbina novinara Ismailja Berbatovcija, koji je 23. jula, 1998. godine, na novinarskom zadatku otišao na zakazani razovor sa članom glavnog štaba operativne zone, Ramom Bujom.

Kidnapovanje Nebojše Radoševića i Vladimira Dobričića, 18. oktobra, 1998. godine i zadržavanje 40 dana u nekoliko zatvora OVK i maltretiranje, takođe je ratni zločin za koji postoji veoma puno tragova o počiniocima.

Afrim Malići, ubijen je 2. decembra, 1998. godine, u Prištini. Ubistvo nikada nije razrešeno.

Enver Maljoku, ubijen je 11. novembra, 1999. godine, u Prištini.

Ljubomir Knežević, nestao je 6. maja, 1999. godine, kod Vučitrna.

Gabriel Griner, Folker Kremer, novinari Šterna, i vozač i prevodilac Sanolj Aljiti, ubijeni su 13. juna, 1999. godine, na prevoju Dulje.

Aleksandar Simović, kidnapovan je 21. avgusta, 1999. godine, u Prištini, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 8. juna, 2001. godine.

Krist Gegaj, ubijen je u Istoku, u septembru 1999. godine (nestao 12. septembra, a njegovo telo pronađeno je 13. septembra).

Momir Stokuća, ubijen je 21. septembra, 1999. godine, u svojoj kući u Prištini.

Marjan Melonaši, nestao je 9. septembra, 2000. godine.

Šefki Popova, ubijen je 10. septembra, 2000. godine, u Vučitrnu.

Džemailj Mustafa, ubijen je 23. novembra, 2000. godine, u Prištini.

Bekim Kastrati ubijen je 19. oktobra, 2001. godine, u selu Lauš.

Bardulj Ajeti ranjen je u atentatu 3. juna, 2005. godine, i preminuo 25. juna, 2005. godine.

Udruženje novinara Srbije u višegodišnjem istraživanju, prikupilo je veliku količinu činjenica vezanih za razotkrivanje ovih kidnapovanja i ubistava. Takođe, Komisija za istraživanje ubistava novinara, prikupljala je podatke o ovim slučajevima od strane istražnih organa Srbije. Svi ovi podaci su na raspolaganju tužiocima koji se bave prikupljanjem dokaza.

Komisija poziva Sud za ratne zločine OVK da ne dozvoli da nekažnjivost ubistava novinara na Kosovu i Metohiji ostane veliko breme koje će trajno ugrožavati slobodu medija i novinara.

Click