Saopštenje grupe “Novinarke protiv nasilja prema ženama”

30. December 2021.
Prenosimo saopštenje grupe “Novinarke protiv nasilja prema ženama”.
252551071_249037500582143_212739550540726826_n

Izvor: facebook.com/novinarkeprotivnasilja

Juče su u Srbiji ubijene tri žene. I juče su još jednom domaći mediji pokazali da nisu savladali principe etičkog izveštavanja o nasilju nad ženama.

Zbog toga podsećamo da medijski izveštaj ne sme sadržati informacije kojima bi se čin nasilja mogao opravdati spoljašnjim okolnostima ili ličnim osobinama nasilnika. Nasilje prema ženama nikada nije tragičan događaj, već proračunati akt nasilnika.
Nasilje nije odraz mentalne bolesti nasilnika – predstavljajući nasilnike kao mentalno obolele osobe, utičemo na stvaranje pogrešne slike o nasilniku i istovremeno stigmatizujemo osobe sa mentalnim bolestima koje nisu nasilne.

Takođe, potrebno je izbegavati narativno iznošenje konkretnih grafičkih prikaza scena nasilja sa detaljima, s jedne strane ‒ jer unižavaju dostojanstvo preživele/žrtve i javnost stavljaju u poziciju voajera, a sa druge ‒ jer daju ideje za nasilnička ponašanja drugim nasilnicima.

U ovakvim slučajevima najvažnije je oslanjati se, koliko god je to moguće, na zvanične izvore (npr. policija, sud, tužilaštvo, pravni zastupnici, eksperti/ekspertkinje za nasilje prema ženama).

Za javnost nisu od značaja izjave komšija, već delovanje institucija i odgovori na pitanja šta su institucije uradile, da li su ubistva mogla biti sprečena i šta se može u budućnosti učiniti da do femicida ne dođe.

Apelujemo na institucije da medijima dostave tražene podatke i informacija od intetesa za javnost kako bismo svi zajedno doprineli sprečavanju nasilja, a žrtvama povratili i ulili poverenje da se nasilje može zaustaviti.

Click