Saopštenje Asocijacije nezavisnih elektronskih medija povodom ponovljenih napada na N1

5. May 2021.
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije je protestovala povodom ponovljenih napada na Televiziju N1. Ova televizija saopštila je da je na ogradi oko zgrade iz koje izveštavaju u Beogradu, u utorak 4. maja 2021. godine, okačen transparent na kojem piše "Republika Srbija, doviđenja, N1, dobrodošli u Luksemburg". Trasparenti sa istim sadržajem isticani su i ranije. Televizija N1 prethodne slučajeve prijavljivala je policiji, ali ni jedna od podnetih prijava do sada nije dala rezultata.
anem-logo

ANEM je u svom saopštenju ukazao da ovaj slučaj smatra simboličnim proterivanjem Televizije N1 iz Srbije, sa ciljem zastrašivanja novinara ovog medija slanjem poruke da je Srbija nebezbedno okruženje za njih, što je apsolutno nedopustivo.  ANEM je ukazao da je u skladu sa važećim propisima u Republici Srbiji javno informisanje slobodno,  te da registracija medija ili njegovog izdavača u Srbiji, nikako ne može biti uslov za ostvarivanje ove slobode. Zato je neophodno da i nadležni reaguju, spreče ovakve napade ili otkriju njihove počinioce, i time daju svoj doprinos da okruženje za rad svih novinara i svih redakcija u Srbiji, a posebno i redakcije Televizije N1, bude bezbednije i povoljnije.

ANEM je iskazao punu solidarnost sa kolegama iz N1 i svim medijskim profesionalcima koji su zbog svog rada izloženi pretnjama i pritiscima, sa koje god strane te pretnje i pritisci da dolaze.

Click