SafeJournalists: Pretnje TV voditelju Ivanu Ivanoviću u Srbiji

10. April 2023.
Voditelj Ivan Ivanović sinoć je na svom Tviteru objavio da su on i njegova porodica dobili pretnje od Sima Spasića, predsednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova i Metohije.
Untitled-1

Autor i voditelj emisije na Nova S kanalu ,,Veče sa Ivanom Ivanovićem” na tviteru je pokazao skrinšot poruke koju mu je poslao Simo Spasić, u kojoj Spasić voditelju preti da će mu polomiti kičmu, vulgarno se izražava, optužuje njega, Zorana Kesića i Olju Bećković da su mu uništili život, te preti i ženskim članovima njegove porodice.

Podsećamo, Simo Spasić u februaru ove godine osuđen je na šest meseci zatvora zbog krivičnog dela proganjanje čija je žrtva bio novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov. „Vas treba na kolac, krivo mi je što vama neko od porodice nije ubijen“, jedna je od najtežih pretnji upućenih novinaru što je tužilaštvo okvalifikovalo kao krivično delo proganjanja.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije upozorava da je ovo ko zna koji put da visoki državni funkcioneri svojim izjavama stvaraju neprijateljski ambijent za novinare i druge građane koji kritički govore i pišu o politici vlasti.  ,,Sasvim su očekivani napadi i pretnje poput ovih koje je dobio naš kolega Ivan Ivanović. Poslednjih dana predsednik države i premijerka kreiraju atmosferu za brutalne napade na profesionalne novinare i reprezentativna udruženja. Tako su s vremena na vreme radili i ranije, i to se reflektuje na građane tako da neki od njih, poput Sime Spasića, shvate da imaju pravo i da su pozvani u ime države da se obračunaju sa svima koje su Vučić i Ana Brnabić targetirali.”, zaključuje Bodrožić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje pretnje voditelju i poziva državne institucije da što pre procesuiraju i kazne odgovornog za pretnje. Takođe, pozivamo nosioce vlasti da osude ovakvo ponašanje prema medijskim radnicima i time pokažu da štite prava svih njih, a ne da to rade selektivno, kada štite samo one koji vlast ne kritikuju.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Click