Rakočević o tužbi protiv fondacije “Slavko Ćuruvija”: Iznenađen sam ovakvim epilogom (VIDEO)

14. June 2024.
Bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić, jedan od četvorice optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije koji su u februaru oslobođeni odlukom Apelacionog suda, tužio je Slavko Ćuruvija fondaciju zbog saopštenja u kome su izrazili neslaganje sa tom presudom.
UNS
Živojin Rakočević. Foto: Snimak ekrana Euronews

Izvor: Euronews

Naime, zbog povrede ugleda i časti, Radonjić od Fondacije traži odštetu od 500.000 dinara. Takođe, tuženi su i pojedini političari zbog povrede ugleda i časti.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević kaže ta Euronews Srbija da je iznenađen ovakim epilogom.

“Mislim da je jako opasno, zato što kada dođemo u ovakvu situaciju i kada 25 godina imate jedan slučaj koji je postao simbol ne samo novinarske profesije, nego je postao simbol i slobode, pravde i pravičnosti, prosto ne možete da verujete da se taj slučaj na ovakav način zapravo završava. Ta javnost  je 25 godina čekala pravdu i ovo na neki način provocira. Mi smo u jednom paradoksu u kom faktički izgleda kao da će se Ćuruviji sudi zato što je ubijen”, smatra on.

 

Kaže, da je odluka Apelacionog suda, a kasnije i tužba koja je uslediala samo način da se “otvore stare rane”.

“Kakav god epilog da je, on je na ivici cinizma i on je na ivici izrugivanja pravnog sistema i mi se tu vrtimo u jednom krugu. On je na kraju krajeva u funkciji otvaranja tih rana za koje svi znamo kakve su i kako postoje i u našim životima i u porodici Ćuruvija. Dakle, moramo i o tome duboko da razmislimo. Moramo da razmislimo o tom simbolu koji se zove Ćuruvija i od nekažnjivosti zločina”, rekao je on.

Podsetimo, prošlo je 25 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Tačnije, vlasnik lista “Dnevni telegraf” i nedeljnika “Evropljanin” ubijen je 11. aprila 1999. godine u prolazu ispred zgrade u kojoj je živeo.

Suđenje za njegovo ubistvo je počelo u junu 2015. sedamnaest godina nakon što je ubistvo počinjeno. Specijalni sud u Beogradu proglasio je 2019. krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti.

Međutim, Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je u feburaru četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optužbi za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Naime, sud je preinačio prvostepenu presudu i pravosnažno oslobodio Radomira Markovića optužbe za teško ubistvo u podstrekavanju, a Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića da su, kao saizvršioci, izvršili teško ubistvo.

Na sajtu suda je 2. februara objavljeno da “nema neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su Marković, Radonjić, Kurak i Romić izvršioci ovog krivičnog dela”. Na ovu odluku ne postoji pravo žalbe.

Vlasnik lista “Dnevni telegraf” i nedeljnika “Evropljanin” ubijen je 11. aprila 1999. godine u prolazu ispred zgrade u kojoj je živeo.

 

Tekst je prenet sa portala Euronews.

Click