Premijera i nominacija dokumentarca o mladima u Srbiji i Evropi za prestižnu nagradu u Londonu

5. March 2022.
Dokumentarni film Moć mladima: Ulična umetnost za zaštitu prirode i društvenu raznolikost koji je nastao u okviru međunarodnog projekta Oslikaj promenu, čiji je deo i naša zemlja, odabran je da bude deo selekcije na ovogodišnjem London Eco Film Festivalu.
Paint The Change foto 3

U okviru ovog internacionalnog projekta, a usred globalne pandemije, mladi ljudi iz Srbije, Engleske i Grčke stvarali su ogromna javna ulična umetnička dela, svoje nade i strahove o jednakosti, klimatskim promenama i socijalnoj pravdi kao i o poziciji mladih u savremenom društvu. Od mladih koji stvaraju ulične murale, koji su verovatno najstariji oblik vizuelne umetnosti, saznajemo o raznolikosti i migracijama u Vranju, Subotici i Beogradu, o klimatskim promenama u Atini i novoj Evropi posle Bregzita u Londonu.

Ovaj dokumentarac prati produkciju novih, džinovskih javnih umetničkih dela tokom njihovog nastanka u gradovima u blokadi zbog Covid-19 i van nje. Film istražuje kako kreativno putovanje proizvodnje ulične umetnosti daje mladim ljudima umetnički i terapeutski izlaz tokom anksioznih vremena, istovremeno pružajući osećaj pripadanja svojim lokalnim okruženjima.

Dokumentarni film Moć mladima: Ulična umetnost za zaštitu prirode i društvenu raznolikost dostupan je za gledanje:

Domaća publika ima priliku da nakon gledanja filma, ovaj projekat podrži do 7. marta glasanjem na linku i na taj način omogući da ovaj dokumentarac potencijalno bude pobednik Festivala ekološkog filma u Londonu.

Oslikaj promenu (Paint The Change) je projekat  utemeljen  na ideji da je umetnost alat i metod učenja koji može da ostvari jak uticaj na ukazivanje na probleme lokalnih zajednica i njihovo sagledavanje i rešavanje.

Projekat u Srbiji realizuje Fond B92 uz podršku Evropske unije (kroz program Kreativna Evropa), Ministarstva kulture i informisanja RS i Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Paint The Change okuplja osnovce i srednjoškolce koji učestvuju u radionicama snimanja angažovanih filmova, uz stručno vođstvo mentora, a sa posebnim akcentom na ideju ukazivanja i plasiranja rešenja problema putem različitih umetničkih formi. U našoj zemlji do sada su održane 3 radionice kroz koje je prošlo više od 50 učenika i učenica, a ceo proces rezultirao je oslikavanjem murala u Beogradu, Vranju i Subotici.

Click