Poziv za učešće na Memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore Andrija Čikić

1. October 2023.
Kolarčeva zadužbina raspisala je poziv za učešće na Memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore "Andrija Čikić" u znak sećanja na mladog pijanistu i kompozitora, jednog od tragično stradalih mališana 3. maja 2023. godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.
image001 (13)

Izvor: Saopštenje za javnost

Na konkurs, koji Kolarac organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, mogu da se prijave deca od 10 do 18 godina sa jednom kompoziciju za klavir ili bilo koji drugi harmonski instrument, u trajanju od dva do pet minuta.

Konkurs je otvoren do 22. oktobra 2023.

Prema propozicijama, na konkursu mogu da učestvuju deca uzrasta od 10 do 18 godina, državljani Republike Srbije,

Takmičenje se odvija u dve kategorije: kategorija – deca uzrasta od 10 do 14 godina; kategorija – deca uzrasta od 14 do 18 godina.

Kompozicija treba da bude napisana za klavir ili bilo koji drugi harmonski instrument u trajanju od 2 do 5 minuta.

Kompozicija mora biti originalna, da nije izvođena na drugim takmičenjima i da fonogram nije objavljen na zvaničnim nosačima zvuka (CD, kaseta, ploča i sl).

Kompozicija se šalje pod punim imenom i prezimenom autora.

Prijava mora da sadrži:

– popunjen upitnik i saglasnost roditelja;
– audio snimak kompozicije u MP3, WAV ili FLAC formatu;
– notni zapis kompozicije u PDF formatu.

Prijavljena kompozicija mora biti poslata na imejl adresu takmicenje@kolarac.rs putem platforme za prenos kompjuterskih datoteka (WeTransfer i sl.);

Neblagovremene i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Savet za takmičenje bira u uži izbor deset kompozicija iz obe kategorije, nakon čega će organizovati razgovor sa polufinalistima i izvođenje kompozicija pred komisijom. Kompozicije će biti izvesti profesionalni izvođač koga će angažovati Zadužbina Ilije M. Kolarca za potrebe polufinala.

U finale ulaze po tri kompozicije iz svake kategorije.

Finalne kompozicije biće izvedene na završnom koncertu proglašenja pobednika i dodele nagrada, u aranžmanu za gudački orkestar u organizaciji Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Zadužbina Ilije M. Kolarca ima ekskluzivno pravo da:

– za kompozicije koje uđu u finalnu etapu Takmičenja, snimi audio i video, emituje ih i/ili ustupa drugima;

– uvrsti u štampu zbirku nota.

Andrija Čikić je rođen 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku je pokazivao od najranijeg detinjstva, a klavir je svirao od šeste godine. Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije “Burgmuller Etude D-dur” 2019. godine. Nastupao je na više koncerata i učestvovao na međunarodnom takmičenju Virtuozi V4+, Sviramoi zajedničkim jezikom. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečjoj pesmi Evrovizije, održanoj u novembru 2020. godine.

Pored muzike, voleo je jezike, matematiku, sport, trenirao je tenis… Bavio se i fotografijom i izradom zanimljivih video zapisa. I pored mnogobrojnih angažovanja uvek je nalazio vremena za druženje sa vršnjacima.

Saglasnost za realizaciju Takmičenja postignuta je na sastanku potpredsednice Vlade Srbije i ministarke kulture Maje Gojković sa upravnikom Kolarčeve zadužbine Aleksandrom Pekovićem i članom Upravnog odbora Zadužbine Radetom Vojnovićem. Na sastanku je dogovoreno da Kolarac, u saradnji sa Ministarstvom kulture, realizuje ovu plemenitu ideju, što je podržao i Upravni odbor Zadužbine.

Click