Poslednja bitka Džulijana Asanža (VIDEO)

22. February 2024.
Poslednja bitka Džulijana Asanža. Nakon 13 godina borbe sa vlastima i sudskih procesa u Engleskoj, žalba osnivača Vikiliksa ponovo je pred sudom u Londonu. I to je, kako se smatra, njegova poslednja pravna bitka, ujedno i prilika da se spreči ekstradicija u Sjedinjene Američke Države, gde je optužen za špijunažu. Pred Vrhovnim sudom juče je počelo dvodnevno saslušanje, na kojem se Asanž nije pojavio zbog bolesti. Njegov advokat rekao je da je Asanž  izložen nepravednom mešanju u slobodu govora, da je optužnica politički motivisana, da je Asanž razotkrivao ozbiljan kriminal i da ga gone zbog bavljanja uobičajenom novinarskom praksom, pribavljanja i objavljivanja poverljivih podataka, informacija koje su istinite i očigledno od važnog javnog interesa. 
K1 a
Jelena Petković, novinarka i članica radne grupe za frilensere u Evropskoj federaciji novinara. Foto: Snimak ekrana youtube kanala K1 televizije

Izvor: K1 televizija

Kako je tekao postupak protiv osnivača Vikiliksa, kakvu bi presudu sud danas mogao da donese i šta ako bude izručen Sjedinjenim državama, sa Jelenom Petković, novinarkom i članicom radne grupe za frilensere u Evropskoj federaciji novinara razgovarao je Drago Jovanović u emisiji Uranak na K1 televiziji.

Pred londonskim Vrhovnim sudom 20. februara je počelo dvodnevno saslušanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža povodom poslednje moguće žalbe na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova borba da dokaže da je on novinar a ne špijun traje već 13 godina. Sagovornica K1 televizije ističe da je ustvari ta borba borba za princip.

“To je borba protiv toga da novinarstvo bude kriminalizovano. Jer zapravo ovom optužnicom čin novinarstva se kriminalizuje. To je prvi put da je jedan izdavač i novinar optužen na osnovu tog zakona o špijunaži. Mislim od 1917. godine u Americi. I to je zapravo, ova optužnica je način da se kaže da je novinarstvo špijunaža. To je pretnja svim novinarima svuda u svetu. I zaista predstavlja opasan presedan”, istakla je Jelena Petković.

Kada je Asanž 2010/2011 godine objavio poverljiva dokumenta moglo se čuti pitanje da li je to način objave ugrozio nečije živote.

“Mislim da smo svih ovih godina, sve više i više ljudi i poslednjih godina ta poruka je apsolutno uniformna da svi novinari ovoga sveta smatraju da je Asanž novinar, da je ovo što je uradio čin novinarstva i da bezrezervno svi traže da Asanž bude oslobođen uz jasnu poruku da novinarstvo nije zločin”, objasnila je Jelena Petković i zaključila:

“Ono što je najveći legitimite i da nikada nije trebalo da bude pitanje ili sumnje dalo Asanžovom radu jeste što su najugledniji mediji ovog sveta, zapadnog sveta, dakle Gardijan, Njujork Tajms, Špigl, Mond, El Pais, objavili dokumenta i na taj način pokazali da to jeste novinarstvo.”

Celokupan razgovor sa Jelenom Petković, novinarkom i članicom radne grupe za frilensere u Evropskoj federaciji možete poslušati i pogledati u nastvku.

 

Click