Po istraživanju o mentalnom zdravlju – većina novinara emotivno iscrpljena i pod stresom

7. April 2023.
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je, po istraživanju o mentalnom zdravlju, većina ispitanih novinara svakodnevno emotivno iscrpljena i pod stresom.
SNIMATELJI
Foto: BETAPHOTO/NENAD PETROVIC

Istraživači i psiholozi, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, istraživali su mentalno zdravlje novinara anketom u kojoj je učestvovale 164 novinarki i novinara.

“Blizu 70 odsto anketiranih odgovorilo je da svakodnevno ili često doživljava stres na poslu, deset odsto više smatra da je novinarstvo stresnije nego većina zanimanja, dok je oko 32 odsto navelo da ima dijagnostikovan mentalni poremećaj ili doživljava mentalne smetnje”, utvrđeno je istraživanjem.

Kao uzročnike stresa gotovo dve trećine novinara je navelo kratke rokove, veliki broj radnih zadataka, potplaćenost i finansijsku neizvesnost.

Više od jedne trećine ispitanika uznemiravaju i spoljni pritisci, teme koje obrađuju i neizvesnost posla, prenelo je UNS.

“Loše odnose u kolektivu na radnom mestu je kao uzrok stresa navelo 15 odsto ispitanika”, dok je “gotovo polovina novinara navela da je tokom karijere doživela blaži mobing”.

Blizu 85 odsto ispitanih novinara doživelo je nekad tokom karijere “sindrom sagorevanja”, navodi se u saopštenju.

Taj sindrom je, kako je objašnjeno, “specifično stanje uzrokovano hroničnim stresom na poslu koje se manifestuje nedostatkom sna, manjkom energije i iscrpljenošću, problemima s varenjem, visokim krvnim pritiskom, dekoncentrisanošću, povećanom mentalnom distanciranošću od posla, i, posledično, smanjenom profesionalnom efikasnošću”.

“Zbog stresnih situacija koju donosi profesija, novinari su neretko i emocionalno iscrpljeni”, utvrđeno je istraživanjem.

U anketi je, kako je prenelo UNS, stepen takvog doživljaja “profesionalnog sagorevanja” visoko izražen.

Simptomi su hroničan umor, problemi sa spavanjem, smanjena sposobnost da se dožive prijatne emocije i nedostatak životnog entuzijazma, dodaju istraživači.

Učešće u ovom istraživanju bilo je dobrovoljno i anonimno, a sprovedeno je onlajn upitnikom.

Istraživanje su radili Jovana Gligorijević, Tamara Džamonja Ignjatović, Branko Čečen, Veran Matić i Miroslav Ignjatović.

Podršku istraživanju pružila je Stalna radna grupa za bezbednost novinara, kao i novinarska i medijska udruženja koja učestvuju u njenom radu.

Click