Pilot izložba „Lavirint 90ih“ u Beogradu

13. June 2023.
Otvaranje izložbe pod nazivom Lavirint 90ih i specijalno vođenje za predstavnike i predstavnice medijskih kuća zajedno sa autorima izložbe u sredu, 14. juna u 12h u Prostoru Miljenko Dereta (Dobračina 55), u Beogradu.
Skidanje zvezde petokrake sa Skupštine grada Beograda od strane alpinista 21 Feb 1997 Fotografija Srđan Ilić, eksponat iz Muzeja Jugoslavije
Skidanje zvezde petokrake sa Skupštine grada Beograda od strane alpinista (1997). Foto: Srđan Ilić

Otvaranje ove izložbe je prvi korak dugoročne inicijative osnivanja regionalnog centra za pomirenje, obrazovanje i buduću saradnju „Muzej 90ih“ i ima za cilj pokretanje novog procesa sagledavanja decenije koja je promenila tokove života miliona ljudi na ovim prostorima (ali i globalno), a čije posledice osećamo i danas, možda više nego ikad. Lavirint 90ih plod je dvogodišnjih istraživanja, rada i saradnje pojedinaca, stručnjaka, aktivista i partnerskih organizacija iz zemalja bivše Jugoslavije.

Izložbu autorski potpisuje tim koji čine Dubravka Stojanović, Igor Štiks i Dejan Ubović, a realizovana je uz pomoć Kulturnog centra GRAD. Izložbu su podržali National Endowment for Democracy, Ambasada Švajcarske u Srbiji, European Fund for the Balkans, Ambasada Švedske u Srbiji i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Izložba će zvanično za javnost biti otvorena od 15. juna do 14. jula 2023. u Prostoru Miljenko Dereta, Dobračina 55, svakodnevno između 14h i 20h.

Click