Pavlović: Problemi Kanala 9 nisu rešeni, u ponedeljak ponovo štrajk glađu?

5. August 2019.
Vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović obavestila je Udruženje novinara Srbije (UNS) da će u ponedeljak, 12. avgusta, po treći put, započeti štrajk glađu ukoliko problemi njene televizije ne budu rešeni.

Pavlović je UNS-u rekla da nakon tri meseca od sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, kada je prekinula tronedeljni štrajk, niti jedan od njenih preostalih zahteva nije ispunjen.

„I dalje smo šikanirani na konkursima na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou (ove godine smo podržani sa tri puta manje sredstva nego predhodnih)“, navela je Pavlović i dodala da niti jedno javno preduzeće u Novom Sadu koje je Kanalu 9 otkazalo ugovor, neće da ga obnovi.

Podsetimo, Maja Pavlović štrajkovala je glađu maja prošle i ove godine.

Prošle godine štrajk je završen nakon što je Javno preduzeće “Emisiona tehnika i veze” (ETV) uključilo signal Kanala 9, koji je prethodno isključen zbog duga prema ovom preduzeću.

Pavlović je ove godine iznela deset zahteva i tražila da četiri budu ispunjena kako bi prekinula štrajk glađu. Štrajk je prekinut posle javnog sastanka sa premijerkom. Brnabić je tada rekla da će dati sve od sebe da pomogne Maji Pavlović, ali da sve treba da bude u skladu sa zakonom.

Zahtevi Maje Pavlović

Prvi zahtev Maje Pavlović bio je upućen Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) od koje traži da povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinula Kanalu 9 po presudama, kao i da u svim postupcima koje vode protiv Kanala 9 OFPS i Sokoj zatraže zastoj dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom.

OFPS je tada odblokirao račun Kanala 9. Međutim, Pavlović je rekla da ne može da prihvati njihov predlog da se jedino odblokira računa Kanala 9, već da treba da se povuku sva izvršenja i da im vrate novac koji su skinuli sa njihovog računa.

Pavlović je tražila i da se produži sporazum koji je Kanal 9 zaključio prošle godine sa ETV-om. Od Ministarstva telekomunikacija zahtevala je izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere kako iznos koji lokalni emiteri plaćaju ETV-u ne bi bio veći od naknade koju plaćaju RATEL-u.

ETV je tada produžio sporazum sa Kanalom 9.

Treći zahtev odnosio se na vraćanje Kanala 9 u distribuciju IPTV-a, koji je, kako se navodi u zahtevima, nezakonito odbio da emituje program ove televizije. Ovaj zahtev je, tokom štrajka glađa, ispunjen.

Jedan od zahteva vlasnice novosadske televizije bio je upućen i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, od koga je tražila da prestane da kažnjava Kanal 9 i da ovoj televiziji omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija.

Preostale tačke zahteva, za koje je Pavlović tada tvrdila da institucije mogu da reše u narednim mesecima, odnose se na sudske postupke koje Kanal 9 vodi pred Upravnim, Ustavnim i Vrhovnim kasacionim sudom.

Članak je prenet sa ove stranice.

Click