Ovacije za Milevu Ajnštajn u Vašingtonu

8. March 2020.
Pred prepunom salom Atlas Performing Arts Centra u Vašingtonu Expats teatar je vašingtonskoj publici premijerno predstavio komad Gospođa Ajnštajn (Einstein’s Wife) srpske spisateljice Snežane Gnjidić, u prevodu i po ideji Milene Trobozić Garfild.
_PGL5183
Foto: Patrick Gallagher Landes

Vašingtonska publika je u četvrtak 5. marta, posle svetske premijere srpskog komada Gospođa Ajnšajan, autorke Snežane Gnjidić, u režiji Karin Roznicek, dugim aplauzom i povicima bravo pozdravila izvanredne glumce Sašu Olinika i Sesiliju Orsvald, koji su maestralno i duhovito dočarali susret, ljubav, saradnju i brak Alberta Ajnštajna i njegove supruge Mileve Marić.

Foto: Patrick Gallagher Landes

Posle dugog aplauza publici se obratio ambasador Srbije u Vašingtonu Đerđ Matković, koji je sa suprugom i predstavnicima ambasade Srbije prisustvovao premijeri.

Pozdravljajući publiku u kojoj su pored uglednih predstavnika srpske zajednice u Vašingtonu bili i mnogobrojni glumci, reditelji, novinari i predstavnici amabasada Nemačke i Švajcarske, amabasador je istakao značaj činjenice da je ovo prvi srpski komad koji je svoju svetku premijeru doživeo na engleskom jeziku na tlu Amerike.

Ambasador Matkovic se posebno zahvalio rediteljki i osnivaču Expats teatra Karin Roznicek, glumcima, Saši Olineku i Sesiliji Orsvald, autorki Snežani Gnjidić koja je ovom prilikom doputovala iz Beograda i idejnom tvorcu celog projekta Mileni Trobozić Garfild, kojoj se zahvalio i za njen dugogodišnji doprinos promociji srpske kulture u Americi.

Foto: Patrick Gallagher Landes

Ambasador Matković je rekao da je ovaj komad o Milevi Ajnštajn, ne samo upoznao američku publiku sa životom i doprinosom Mileve Marić Ajnštajn, jednoj od najrevolucionarnijih svetskih teorija – teoriji relativiteta, već je svojim modernim i smelim tumačenjem otvorio važno pitanje o položaju žena u nauci i javnom životu, i to baš mesecu martu, koji je internacionalno proglašen za mesec borbe za ženska prava i u kome se slavi međunarodni dan žena  8.mart.

Posle premijere ambasador Matković je pozvao publiku da se pridruži koktelu koji su povodom premijere u čast glumaca i autora organizovale ambasade Srbije i Švajcarske.

Predstava će do kraja marta meseca biti odigrana 19 puta, a 8. marta, na Međunarodni dan žena, između popodnevne i večernje predstave organizivan je i panel o položaju žena u nauci i umetnosti na kome će, pored ostalih, govoriti Milena Trobozić, Garfild i Snežana Gnjidic, autorka drame Gospođa Ajntštajn.

Click