Oštećen još jedan kamen spoticanja

22. May 2024.
Na zagrebačkom Trnju crnom bojom ili smolom zaliven je kamen spoticanja postavljen u znak sjećanja na Ljubomira Tomića kojeg su ustaše ubile u logoru Ciglana ili Stara Gradiška
large_kamen
Oštećeni kamen postavljen u spomen na Ljubomira Tomića. Foto: Novosti

Autor: G. Borković, Izvor: Novosti

Niti tri tjedna nisu prošla kad smo vas izvijestili da su u Zagrebu oštećena dva kamena spoticanja postavljena kao spomen žrtvama ustaškog i nacističkog režima. Kraj Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu masnom crnom bojom ili smolom zaliveni su kameni kao spomen komunistkinjama Dragici Hotko i Milki Božić koje su ubile ustaše.

Tek nekoliko stotina metara dalje, na Trnjanskoj cesti, istu sudbinu imao je i kamen postavljen u znak sjećanja na Ljubomira Tomića, ubijenog 1942. u logoru Ciglana ili Stara Gradiška. Tomić je rođen 1904. godine u mjestu Donje Vodičevo, kod Bosanskog Novog. Zajedno sa suprugom Dragicom i djecom živio je uoči izbijanja rata u Zagrebu, gdje je radio kao pregledač kola na željeznici. Uhapšen je 1. veljače 1942. godine radi sumnje u umiješanost u jednu partizansku diverziju, ali je nakon mjesec dana prvo pušten na slobodu te ponovno uhićen i odveden u jasenovački logor.

Dva mjeseca ranije pisali smo o oštećenju kamena spoticanja ispred Klinike za psihijatriju Vrapče posvećenog stradanju predratnog komuniste Stevana Galogaže kojeg su ustaše ubile u Jasenovcu 1944. godine. Od 86 do sada postavljenih kamena spoticanja u Zagrebu, oštećeno je ili ukradeno njih najmanje osam. Neki su pronađeni nakon krađe, dok su drugi ponovno izrađeni. Prvi se na udaru našao onaj postavljen krajem 2020. godine u Amruševoj ulici u spomen na zagrebačkog nadrabina Miroslava Šaloma Freibergera koji je ukraden sedam dana nakon postavljanja pa je početkom 2021. postavljen ponovo. S postavljanjima u Zagrebu započelo se 2020. godine, s kamenom postavljenim za židovsku dječju glumicu Leu Deutsch.

 

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click