Osnovna škola iz Srbije prvi put u poseti „Muzeju ratnog djetinjstva” (FOTO)

24. March 2024.
Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji sa Muzejem ratnog djetinjstva i ForumomZFD u periodu od 18. do 20. marta, organizovala je dvodnevnu posetu Sarajevu za 28 učesnika iz osnovne škole „Dragiša Luković Španac” iz Kragujevca.
20240319_122510-1-350x195 (1)
Foto: YIHR

Izvor: Saopštenje za javnost YIHR

Tri nastavnice i direktor škole kao i 23 učenika šestog, sedmog i osmog razreda imali su priliku da upoznaju Muzej ratnog djetinjstva i grad Sarajevo kroz posetu pod nazivom „Mir je budućnost”.

Poseta je organizovana na inicijativu nastavnica koje su u proteklih godina imale priliku da budu deo edukativnog programa Muzeja i Inicijative mladih za ljudska prava, a u njihovoj školi održana je i radionica pažljivo skrojena za đake koja se bazira na kolekciji Muzeja.

Sa nastavnim osobljem je pre posete podeljen i pripremni informativni materijal za đake i roditelje. Poseta je počela obilaskom Andrićgrada i mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Centralni događaj bile su radionice i obilazak Muzeja ratnog djetinstva u Sarajevu, prvog muzeja ovog tipa koji se bavi pričama i iskustvima dece iz ratom zahvaćenih prostora. Goste iz Kragujevca dočekala je i grupa učenika OŠ „Alija Nametak” iz Sarajeva. Oni su zajedno posetili stalnu muzejsku postavku. U muzeju su đaci podeljeni u tri grupe a svaka grupa imala je posebno obučenog edukatora/ku u čijem su prisustvu razgledali, diskutovali i delili svoja razmišljanja i emocije tokom posete.

 

Foto: YIHR

Jedna od nastavnica, Jelena Stefanović sa nama je podelila svoje utiske uz poruku: „Doneli smo dušu ispunjenu razumevanjem, empatijom, pružili ruku prijateljstva, otvorili um. Postavili smo kamen temeljac u arhitekturi mira jednog novog doba. Neka naše zajedničke ideje idu ruku pod ruku, jer samo tako možemo preko svih prepreka do harmonije i ljubavi.”

Đaci su pripremili i simboličan poklon za Muzej koji su im zajedno sa nastavnicama i direktorom uručili nakon radionica, diskusija i obilaska. Jedna od učenica naslikala je sliku na kojoj su bili prikazani simboli Kragujevca, uključujući i spomenik iz memorijalnog parka Šumarice koji je podignut u znak sećanja na streljane kragujevačke đake tokom Drugog svetskog rata.

 

Foto: YIHR

U okviru ove posete organizovan je i obilazak grada Sarajeva koji je obuhvatio lokacije poput Vijećnice, Baščaršije, pravoslavne crkve, sinagoge, džamije, katedrale kao i mesto sarajevskog atentata gde su imali priliku da saznaju više o Gavrilu Principu i ovom istorijskom događaju. Poslednjeg dana, grupa je posetila spomenik prirode, Vrelo Bosne, gde su mogli da šetaju i uživaju u podnožju planine Igman.

 

Foto: YIHR

 

Tekst je prenet sa portala yihr.

Click