OEBS predstavio sajt za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama

12. December 2019.
Sekretarijat Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) predstavio je danas novi sajt www.stopVAWnow.org koji sadrži podatke i smernice za podršku u naporima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama, koji je dostupan na šest jezika, saopšteno je danas iz OEBS-a.
svaw_en-ov-sm-3

Sajt sadrži praktična uputstva za zvaničnike, službe za sprovođenje zakona, nevladine organizacije i širu javnost u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, kao i Moldaviji i Ukrajini.

U delu “Treba mi pomoć” žene koje su izložene nasilju mogu pronaći potrebne informacije za pomoć i podršku, odnosno telefonske brojeve lokalnih nevladinih organizacija i SOS linija za pomoć.

Na sajtu se nalazi i odeljak “Želim da pomognem”, u kome OEBS nudi niz smerinica i adekvatnih uputstava koje zabrinuti građani i građanke mogu da preduzmu u slučaju kritičnih situacija (svedočenju nasilja nad ženama), pružanju podrške, kao i podizanju svesti.

“Želim informacije” je odeljak koji sadrži dodatne detalje o rezultatima i preporukama ankete o dobrobiti i bezbednosti žena, koju je vodio OEBS, a koje su objavljene početkom ove godine.

Prema podacima iz ankete oko 70 odsto žena širom jugoistočne i istočne Evrope doživelo je neki oblik nasilja: seksualno, fizičko, psihičko, proganjanje ili seksualno uznemiravanje, dok je prijavljivanje incidenata nasilja prema ženama na niskom nivou.

Teško nasilje od strane trenutnog partnera prijavilo je 15 odsto žena.

Click