Održana druga tribina u okviru kampanje “Škola za sve nas” u Kuršumliji

30. May 2024.
444485826_10161276935333468_6419483728599384064_n
Foto: Privatna arhiva/ Facebook

Izvor: Facebook post

Juče smo sa roditeljima ubujene dece u Ribnikaru održali drugu tribinu u okviru kampanje “Škola za sve nas”. Bili smo u Kuršumliji, u kojoj je političko, pravno, institucionalno, školsko, fizičko i svako drugo nasilje eskaliralo, a sve je začinjeno opštim nemarom, korupcijom i siromaštvom. Situacija u Kuršumliji je gora nego na Divljem zapadu (o tome više čitajte u sledećem broju Radara).

U maloj, zaboravljenoj i geografski odsečenoj Kuršumliji u kojoj se strah oseća na svakom koraku, na tribinu je došalo preko 100 meštana!

Godinama se Kuršumličani bune, obraćaju institucijama, medijima, organizuju proteste, podnose tužbe…međutim nema ko da ih sasluša, čuje, uvaži, podrži… Prepušteni su sami sebi. Takvo je stanje u celoj Srbiji.

Kada nam deca počnu stradati zbog sitnih moćnika koji trguju dečjim sudbinama, uništavajući male i nevine duše zarad ličnih i stranačkih interesa, produkujući društvenu i ličnu patologiju koja ugrožava svako živo biće, tad nam je svima, bez obzira na socijalni status, obrazovanje i informisanost, potpuno jasno da ćemo nestati kao ljudi i društvo ukoliko ne pružimo otpor i ne uradimo nešto.

Pred nama je dug i naporan put koji moramo preći ukoliko hoćemo ostati ljudi. Na tom putu mnogo toga moramo uraditi. Neke moramo otpustiti, neke naterati da rade svoj posao, a neke naučiti da rade svoj posao.

Da bismo dobili bitke i izgradili društvo po meri čoveka, moramo se bolje čuti, razumeti, podržavati i uvažavati – trenutno prečeg posla nemamo.

 

Click