Održan protest biciklista ispred hotela Square Nine

30. January 2022.
Saopštenje za medije povodom Kritične mase, biciklističke vožnje pod nazivom "Bicizimizam" u organizaciji UG "Ulice za bicikliste" održane 29.1.2022. u Beogradu.
_DSC4112

Udruženje građana „Ulice za bicikliste“ organizovalo je još jednu  „Kritičnu masu“, biciklističku vožnju koja se održava svake poslednje subote u mesecu. Okupljenje je počelo u 14:30 kao i do sada, na Trgu Nikole Pašića.

Pod nazivom “BICIZIMIZAM” , prva u godini, zimska Kritična masa, skreće pažnju na sve za šta smo se i u prethodnoj godini borili ali i na lošu vest kojom je ova godina počela.

Umesto da godinu započnemo novim biciklističkim stazama, gradska vlast je jednu takvu u Uzun Mirkovoj ulici ukinula. Ovom vožnjom želeli smo da pozovemo donosioce odluka da odustanu od motorizacije grada i posvete se boljem, humanijem, održivom transportu, biciklu kao nosiocu održive urbane mobilnosti. Takođe, skrenuli bismo i pažnju na vrlo nekorektno ponašanje i sebičnost hotela Square Nine koji ispred svog objekta konstanno drže parkirana lukszna vozila, čisto radi toga da bi hotel izgledao ekskluzivnije. Umesto tih vozila je ukinuta biciklistička staza, iako hotel ima svoju garažu, pritom se zaposleni parkiraju divlje i na samom Studenskom trgu.

Ukazujemo i na to da je aktiviste Ulica za bicikliste i fizički napalo osoblje hotela, prilikom izvođenja performansa postavljanja platna sa piktogramima bicikla ispred hotela. Platno je predstavljalo biciklističku stazu i ni na koji način nije ugrožavalo niti uništavalo vozila ispred hotela.

Naredna kritična masa planirana je za 26.februar, a i ona će, kao i svaka do sada ukazivati na neophodne promene u okviru održive mobilnosti i borbu svih nas – za zdraviju životnu sredinu.

Pozivamo sve koji žele da nam se pridruže u narednim vožnjama da prate našu stranicu “UG Ulice za bicikliste” , a ukoliko žele da podrže naš rad posete profil na Patreonu.

Click