Odgovor na informaciju Adria Media Group povodom teksta: Korupcija u srpskom novinarstvu: U kojoj meri organizovani kriminal upravlja medijima?

6. February 2023.
Objava odgovora na informaciju u skladu sa članom 83 Zakona o javnom informisanju i medijima, podnosioca Adria Media Group doo.
AMG

Neistinita je tvrdnja navedena u tekstu od 01.02.2023. godine pod naslovom “Korupcija u srpskom novinarstvu: U kojoj meri organizovani kriminal upravlja medijima?” da je koristeći Skaj aplikaciju na telefonu optuženi Darko Šarić preko svog advokotoa i kuma, naručivao tekstova i TV priloge, menjao naslove, ispravljao „,greške“ u Kuriru.

Navedena informacija pored toga što je neistinita, ni na koji način ne proizilazi ni iz optužnice podnete protiv Darka Šarića i sadržine ,,Sky“ prepiske koja se u predmetnom krivičnom postupku koristi.

Takođe su neistinite informacije koje implicirate u svom tekstu da su novinari medija koje pominjete, a u koje je uključen i Kurir saradnici mafije, da su za poslušnost prema šefu organizovane kriminalne grupe plaćani poklonima i slično.

Kurir, njegovi urednici i novinari na profesionalan i častan način obavljaju svoj posao u cilju potpunog i jasnog izveštavanja građana o svim temama koje su od interesa za javnost.

Kurir kao profesionalni medij i neprikosnoveni lider kada je u pitanju oblast crne hronike izveštava o svim sudskim postupcima za koje postoji interes javnosti, naročito kada su u pitanju okrivljeni za krivična dela iz oblasti organizovanog kriminala, u skladu sa najvišim standardima novinarske profesije, kodeksom i zakonom, a sve tvrdnje o navodnim uticajima i mešanjima u uređivačku politiku od strane optuženog Darka Šarića i njegovih navodnih saradnika, kao i od strane bilo kojih drugih lica su gruba neistina.

O navedenom svedoči i deo same „„Skaj“ komunikacije navodno vođene između optuženog Darka Šarića i njegovih saradnika, a koji deo prepiske niste preneli u svom tekstu, koja glasi: ,,A ona plavo iz Kurira kako nas sjeba za onoj naslov” (citat iz optužnice).

Dakle, jasno je da Kurir ne da nije dozvolio da bude zloupotrebljen, već je izazvao nezadovoljstvo optuženih svojim profesionalnim izveštavanjem.

Click