Objavljeni rezultati konkursa za program „Fondacija našeg kraja“ u Srbiji!

17. June 2020.
Konkurs za program Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita! raspisan je početkom godine, a tokom dva i po meseca koliko je prijavljivanje trajalo i održanih 7 info-sesija širom Srbije, na adresu Trag fondacije pristiglo je 28 prijava neformalnih grupa iz 17 zajednica.
Ukljuci_se

Po završetku konkursa i nakon prvog procesa selekcije, odabrano je devet grupa koje su pozvane da učestvuju u razgovorima sa timom Trag fondacije, gde su imali priliku da predstave svoje ideje za pokretanje lokalne fondacije u zajednicama iz kojih dolaze.

Trag fondacija je potom finalno izabrala četiri neformalne grupe iz Niša, Šapca, Pančeva i Stare Pazove koje će učestvovati na ovom programu.
Ove četiri zajednice će u narednom periodu imati priliku dobiju svoje lokalne fondacije.

Ove grupe će u narednom periodu prikupljati 15.000 evra od pojedinaca i kompanija, koje će Trag fondacija duplirati.
Nakon završetka tog dela procesa, neformalne grupe očekuje osnivanje lokalne fondacije, što će dugoročno doprineti društvenim promenama u njihovom mestu.

Trag fondacija će kroz čitav proces biti prisutna kao podrška grupama i budućim lokalnim fondacijama.

Program Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita! Trag fondacije je pokrenut početkom 2020. godine za Srbiju, uz podršku fondacije Čarls Stjuart Mot. Ideja programa je podrška osnivanju i radu lokalnih fondacija u šest zemalja Zapadnog Balkana u narednih 10 godina. Pored Srbije, ove godine je planirano otvaranje konkursa za neformalne grupe iz Bosne i Hercegovine, a narednih godina i u ostalim zemljama.

Lokalna fondacija deluje na određenom geografskom području koji podrazumeva deo velikog grada, grad, opštinu ili okrug. Ona je nezavisno pravno lice i usmerena je na razvoj određene lokalne zajednice, kroz pružanje novčane i savetodavne podrške inicijativama građana i građanki da reše pitanja od važnosti za tu zajednicu iz raznih oblasti, kao i organizovanjem aktivnosti koje promovišu tu zajednicu i olakšavaju život ljudima. Ova fondacija dobar deo sredstava za svoje funkcionisanje i podršku nalazi u toj istoj zajednici, putem prikupljanja sredstava od pojedinaca iz lokala i dijaspore, mikro, malih i srednjih preduzeća, velikih kompanija i drugih izvora zainteresovanih da razvoj zajednice iz koje dolazi lokalna fondacija. Ona istovremeno i povezuju ljude i inspiriše ih na solidarnost i saradnju kao i na zajedničku akciju kojom će postići dugoročne promene i ima jak upravni odbor koji programski oblikuju fondaciju, otvara vrata i gradi partnerstva u zajednici, uz ulogu nadzora nad njenim radom.

Više informacija o programu Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!, lokalnim fondacijama, uspešnim pričama i budućim konkursima, možete saznati na veb-sajtu i društvenim mrežama Trag fondacije, kao i na veb-sajtu programa lokalnefondacije.rs.

Click