Obilježavanje zločina u Varivodama i Gošiću

25. September 2019.
Srpsko narodno vijeće i Općina Kistanje pozivaju na komemoraciju u spomen na srpske civile s područja Šibensko-kninske županije ubijene za vrijeme i nakon akcije ‘Oluja’. Komemoracija i vjerski obred u Varivodama bit će održan u subotu, 28. septembra, s početkom u 11 sati, a potom u Gošiću u 12,30 sati.
logo

Nakon ubojstva Srba u selima Grubori, Mokro Polje, Uzdolje, Komić, Golubić, Kijani i drugima, u Gošiću kod Kistanja, 27. augusta 1995. ubijeno je sedam starijih osoba: Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56), a desetak dana ranije ubijen je i Gojko Ležaić (65). Svi ubijeni bili su civili, a u selu ni ranije niti u vrijeme ubojstava nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti.

Gotovo dva mjeseca nakon ‘Oluje’, 28. septembra 1995., ubijeno je devet mještana Varivoda: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84). Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima. U selu se nisu odvijale nikakve vojne aktivnosti niti je u njemu pronađeno oružje.

Stanovnici ovih sela tek su dio civilnih žrtava koje su ubijene tokom i nakon ‘Oluje’. O razmjerima zločina koji su tada počinjeni najviše govori činjenica da gotovo i ne postoji selo sa srpskim stanovništvom u sjevernoj Dalmaciji i Lici u kojem nije bilo ubojstava jedne ili više osoba. Prema različitim izvorima procjene o broju ubijenih civila kreću se od 677 do 1.205.

Na području zahvaćenim ‘Olujom’ uništeno je, odnosno spaljeno, srušeno ili temeljito oštećeno na hiljade objekata. S njega je protjerano oko 200.000 stanovnika, od kojih se svojim domovima vratio manji dio njih. Za zločine u ‘Oluji’ pred hrvatskim pravosuđem do današnjeg dana pravomoćno je osuđen Božo Bačelić, bivši zapovjednik voda Izvidničke satnije 113. šibenske brigade, za ubojstva počinjena u Prokljanu i Mandićima.

Članak je prenet sa ove stranice.

Click