NUNS: Strip-grupa “Momci” uputila opomenu pred utuženje državi i napadačima na izložbu

17. October 2022.
Članovi strip – grupe „Momci“ odlučili su da uruče opomenu pred utuženje državi, kao i počiniocima upada na njihovu izložbu.
kul05foto-privatna-arhiva

Izvor: NUNS

Pre dve godine, 13. oktobra 2020. godine, grupa od desetak maskiranih mladića upala je u „Staru kapetaniju“ na retrospektivnu izložbu strip-grupe “Momci”, bacila suzavac i pocepala izložene radove. Autorima je pre, a i posle uništavanja izložbe, prećeno smrću. Autori izložbe podneli su više krivičnih prijava, između ostalog i protiv tadašnjeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića koji je u sramotnom saopštenju izjednačio autore i nasilnike.

 

Kao rezultat svih prijava i žalbi, samo je dežurni policajac kažnjen umanjenjem plate u iznosu od 20 odsto zbog neadekvatnog reagovanja, dok nadležni smatraju da autori pocepanih radova nisu oštećeni. Ministarstvo ćuti, a većina napadača i pretnji nije procesuirana.

Strip-grupa je uz pomoć pravne službe NUNS-a  preduzela niz pravnih radnji još oktobra 2020. godine i postavila sledeća pitanja:

  •        Zašto je većina napadača ostala van domašaja zakona, iako za neke od njih postoji opis?
  •        Šta je sa većinom pretnji smrću upućenih autorima i organizatorima izložbe preko interneta, budući da su, za neke od njih, nadležnim organima priloženi podaci o profilima i IP adresama? Posle čak dve godine, za više od 100 pretnji, tužilaštvo je formiralo samo jednocifren broj predmeta, ukupno 9, dok su neki od oštećenih saslušani u samo pet slučajeva.
  •         Zašto nadležnima treba više od godinu i po dana da saslušaju lica sa čijih naloga su pretnje upućene?
  •         Zašto nije bilo postupka za bacanje suzavca?

 

Sada postavljamo i nova pitanja:

  •         Zašto nadležni ne smatraju da su autori izložbe oštećeni?
  •         Zašto se za bilo koju pravnu radnju dve godne mora pisati više urgencija i žaliti se Zaštitniku građana, bez čega ne bismo  dobili ni izvode iz sudskih spisa niti bi bilo kazne dežurnom policajcu?
  •         Zašto Ministarstvo kulture i informisanja, iako je sklonjeno sporno saopštenje i druga ministarka je na funkciji, ne odgovara na pitanja medija o slučaju?
Click