Nova predstava Hartefakta „Intimnost“, premijerno na Dubrovačkim ljetnjim igrama

6. August 2020.
Predstava „Intimnost“, u režiji Andrej Nosova, imaće premijeru na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama i okuplja najistaknutije umetnike regiona. Glumici Leon Lučev i Jelena Graovac akteri su komada dramaturškinje Biljane Srbljanović, koji se bavi najaktuelnom temom današnjice – novim i nepoznatim virusom. Premijera je zakazana za 13. avgust na Lazaretima, a realizuje se u okviru evropskog projekta "Future Epics“, podržanog od strane Kreativne Evrope.
Intimnost probe fotka

„Intimnost“ nastaje sa idejom da istraži šta se to promenilo u našem životu, radu, odnosu prema „drugom“ i prema  sebi. Leon Lučev i Jelena Graovac, kroz mnoštvo kratkih priča o distanci, disciplini, privatnosti i novim odnosima koji se formiraju u periodima (samo)izolacije, svojom igrom teže da preispitaju da li je moguće sačuvati intimnost u doba pandemije.

„Novi, nepoznati i zastrašujući virus, iako dugo očekivan, zatekao je svet potpuno nespremno. Karantin, izolacija, zaraza, umiranje – nije ništa novo u istoriji dramske literature, ali je, u savremenom svetu koji je nesposoban na samoću, postalo gotovo jednako teško biti bolestan ili zaštititi se. Dva dramska umetnika i dva muzička izvođača, kroz kratke priče, labavo povezane anegdote, pletu u veću sliku promene sveta kojoj prisustvujemo, stvaranje nove paradigme društvenih odnosa, a da toga nismo ni svesni“, kaže dramaturškinja Biljana Srbljanović.

Scenski kostim i dizajn uradila je Selena Orb, za kompoziciju je zadužen Draško Adžić, koji će pored Aleksandre Lozanović biti i jedan od izvođača. Asistent dramaturškinje je Ognjen Aksentijević, dok se izvršnom produkcijom bavi Selena Pleskonjić.

Pored Hartefakt fonda koji je nosilac projekta „Future Epics“, u njemu učestvuju i Dubrovačke ljetnje igre, organizacija TASKA iz Barselone i plesni centar Vitylike iz Švedske. Partneri na projektu će se na Dubrovačkim ljetnjim igrama predstavljati Držićevim komadom „Grižule“, u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, koji će otvoriti 71. izdanje festivala i plesnom predstavom „Zagrljaj“ koreografkinje Meleat Fredriksson u produkciji Vytlicke-a. Nakon premijere, predstave nastale u okviru projekta treba da budu izvedene u Švedskoj tokom novembra.

Click