NIN: ‘Vektura trans’ izvozila oružje u Jermeniju, dovedeni u pitanje odnosi Srbije i Azerbejdžana

29. July 2020.
Dokumenti do kojih je došao nedeljnik NIN pokazuju da je firma "Vektura trans", koja je pod kontrolom jednog od finansijera vladajuće stranke Slobodana Tešića, izvozila velike količine oružja iz fabrika "Krušik" iz Valjeva, "Prva petoletka" iz Trstenika i "Zastava oružje" iz Kragujevca u Jermeniju, koja je u sukobu sa Azerbjdžanom oko oblasti Nagorno Karabah.
Armenia Azerbaijan
Foto: Beta/AP Photo/Aziz Karimov

Kako se navodi u NIN-u, u izdanju od četvrtka 30. jula, odnosi Srbije i Azerbejdžana, koja je jedna od šest zemalja u svetu sa kojom Srbija ima potpisane sporazume o strateškom partnerstvu, dovedeni su u pitanje.

“Poslednji sukobi Azerbejdžana i Jermenije izbili 12. jula 2020. a samo par dana kasnije, 14. i 15. jula oružje iz srpskih fabrika otpremljeno je sa niškog aerodroma Konstantin Veliki na aerodrom u blizini Jerevana, glavnog grada Jermenije”, navodi nedeljnik i dodaje da je još 16 letova u 2019. godini sa oružjem iz srpskih fabrika sa niškog i beogradskog aerodroma Nikola Tesla otpremano do aerodroma kod Jerevana.

Prema dokumentima u koje je NIN imao uvid, trebalo je da bude isporučeno 142.000 mina različitih kalibara i 10 raketa Grad od 122 milimetra iz fabrike “Krušik”, a ugovoreno je i prevezeno najmanje 100 minobacača za mine kalibra 120 milimetara iz “Prve petoletke” i tri protivavionska topa kalibra 20 milimetara oznake M55A4 iz “Zastava oružja”.

“To oružje predmet je ugovora koje je Tešićeva ‘Vektura trans’ sklopila sa Ministarstvom odbrane Jermenije 2018. godine, dok je u maju 2018. godine, kako se sam hvalio, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobijao počasti u Azerbejdžanu, kada je i potpisan Akcioni plan za strateško parnerstvo i niz biletarnih sporuzuma”, navodi NIN.

“Vektura trans” je iste godine samo sa “Krušikom” potpisala četiri ugovora za isporuku oružja Jermeniji, od čega je jedan ugovor potpisan pre a tri ugovora posle Vučićeve posete.

“Vrednost tih ugovora bila je ukupno 5.864.364 evra i 5.315.520 američkih dolara”, navodi NIN.

Click