Najava suđenja za ugrožavanje bezbednosti Verana Matića u Osnovnom sudu u Vranju

25. August 2022.
U Osnovnom sudu u Vranju, u petak, 26. avgusta, u 10 časova, održaće se glavni pretres u slučaju ugrožavanja bezbednosti Verana Matića, predsednika ANEM-a i člana Radnih grupa za zaštitu i bezbednost novinara i koordinatora SOS telefona za prijavljivanje pretnji i napada na novinare.
vlcsnap-2022-07-13-11h35m19s262
Veran Matić

Osnovno tužilaštvo u optužnom predlogu protiv četvorice pojedinaca iz okoline Preševa, konstatuje da je izvršeno krivično delo ugrožavanje sigurnosti u pomaganju iz člana 138. Krivičnog zakonika, na taj „način što ih je, NN lice sa plakatima i lepljivom trakom dovezlo od sela Crnotince do centra Vranja, gde su se podelili u dve grupe… nakon čega su na više mesta na stablima drveća, banderama i betonskim stubovima, izlozima lokala i drugim betonskim površinama… zalepili oko 70 identičnih plakata… na kojima se nalazi fotografija oštećenog Veran Matića ispod koje je odštampan tekst preteće sadržine: „VERAN MATIĆ SAMOZVANI GRAĐEVINSKI INSPEKTOR, KOJI RUŠI PO VRANJU, POLITIČARIMA NAREĐUJE, INSPEKCIJSKIM SLUŽBAMA NAREĐUJE, HAPSI, ORGANIZUJE RAD TUŽILAŠTVA I SUDIJA, VRŠI PRITISAK NA MEDIJE, ZAŠTO? SVE ZBOG KAFIĆA „NO COMENT“ KOJI SE NALAZI U LOKALU OTETOM OD FIRME ,ČIK KUMANOVO’“, koje reči i radnje su oštećenog označile kao metu potencijalnog napada i izazvale osećaj ugroženosti, nespokojstva i straha za sopstvenu bezbednost, pri čemu su bili svesni zabranjenosti svoga dela i hteli njegovo izvršenje“.

Ovo krivično delu učinjeno je 25. juna, nekoliko dana posle posete Verana Matića i članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara, OK radiju, kako bi se razmotrile sve okolnosti napada i pretnji prema zaposlenima u ovom mediju i kako bi se izrazila solidarnost sa novinarima i medijima u Vranju.

Zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje, u drugom procesu, sudi se Dejanu Nikoliću Kantaru i licima koja su u optužena da su pomagači. Sva lica se trenutno nalaze u pritvoru.

Pored Verana Matića, kao oštećenog, suđenju će prisustvovati i predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara, Dragana Bjelić iz Udruženja novinara Srbije, Rade Đurić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Ljiljana Stojanović iz Lokal Press-a, odnosno Asocijacije onlajn medija.

Predviđen je i sastanak predstavnika Stalne radnge grupe sa gradonačelnikom, u vezi sa rušenjem nelegalnog objekta, kojim je zazidan deo OK radija, kao i sa kontakt tačkama u tužilaštvu i MUP-u.

Dejan Nikolić Kantar je više puta, na glavnom pretresu u slučaju pretnji OK radiju, 16.08.2022. navodio ime Verana Matića, u različitim kontekstima: od poziva da svi okupljeni ispred suda, uđu u sudnicu ako Veran Matić prisustvuje suđenju, do navoda da je u komunikaciji sa vlasnicom OK radija bilo sve u redu dok u Vranje nije došao Veran Matić… Zbog novih pretnji koje je uputio svima koji su deo ovog procesa, oštećenima, ali i posmatračima i novinarima, uključujući i članove Stalne radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, podignuta je nova optužnica za pretnje protiv Dejana Nikolića Kantara.

Protiv Dejana Nikolića, u septembru mesecu, održaće se i suđenja zbog napada na načelnika Policijske uprave Vranja, i pretnji i nasilja prema bivšoj devojci.

Podsećamo da je nastavak suđenja u slučaju pretnji OK radiju, zakazan za 30.09.2022. godine.

U toku je akcija solidarnosti, prikupljanja pomoći za OK radio, na Odbranimo i sačuvajmo OK radio | Donacije.rs i prikupljeno je, za sada, gotovo četvrt miliona dinara.

Click