Nadležni posle 13 dana ćutanja saopštili da je novac za starter doniralo “Dunav osiguranje”

8. March 2023.
Upoređujući gradonačelnikove izjave na istoj konferenciji, ispada da on do 28. februara u 10 sati uopšte nije znao za starter i milionsku donaciju Subotica-transu za kupovinu tog uređaja, ali da je direktoru Ljubisavljeviću zabranio da odgovori na pitanja u vezi sa starterom prosleđena 22. februara.
logo

Piše: Branko M. Žujović, Vesti024.rs

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, javnost je od gradonačelnika Stevana Bakića saznala da je “Dunav osiguranje”, kako gradonačelnik tvrdi, doniralo starter koji je Javno preduzeće “Subotica-trans” firmi Srndak iz Niša, kao posredniku, platilo 1.197.411,60 dinara.

Bakić nije priložio dokumentaciju koja bi potkrepila njegovu tvrdnju, pa javnosti, za sada, ostaje da mu veruje na reč barem koliko i zaposlenima u Subotica-transu koji tvrde da posredi nije namenska donacija za kupovinu startera, već takozvana prevencija, odnosno neka vrsta godišnjeg povrata dela novca velikim osiguranicima.

Direktor Subotica-transa, Dejan Ljubisavljević, izjavio je da kupljeni uređaj zaista košta onoliko koliko je plaćen, jer je, kako je doslovno rekao, posredi multifunkcionalni uređaj proizveden u Švajcarskoj, a ne običan starter, ali ni on juče nije priložio dokaze za svoju tvrdnju, odnosno precizne tehničke podatke o samom uređaju, pa, za sada, i njegova reč stoji spram reči zaposlenih koji tvrde da je starter preplaćen.

– Mi smo kupili multifunkcionalni uređaj za funkcionisanje preduzeća koji sadrži starter, kompresor i uređaj za punjenje akumulatora. Taj uređaj nije kupljen sredstvima građana, ni Subotica-transa, nego je kupljen iz donacije koja je sklopljena sa “Dunav osiguranjem” kao našim dugogodišnjim partnerom – rekao je Ljubisavljević.

Gradonačelnik je izjavio da su ga 27. februara uveče saradnici obavestili o objavi na našem sajtu, u vezi sa spornim starterom.

Prema njegovim rečima, odmah je od njih zahtevao da kontaktiraju direktora Ljubisavljevića, kako bi mu ovaj objasnio pomenutu kupovinu.

Ljubisavljevićevo objašnjenje je, kako je Bakić doslovno rekao, moralo da ga sačeka na radnom stolu 28. februara u 10 časova, što se, kako Bakić tvrdi, i dogodilo. Ljubisavljević mu je, tvrdi Bakić, tada objasnio da je posredi donacija i da je starter koštao koliko je na fakturi navedeno.

Ipak, u gradonačelnikovom izlaganju primetna je nelogičnost.

Govoreći o razlozima neodgovaranja našoj redakciji na pitanja u vezi sa starterom, prosleđena imejlom 22. februara, Bakić je rekao da je on lično zabranio Ljubisavljeviću da nam odgovori.

Prema onome što je sam Bakić saopštio, ispalo je da on sve do 28. februara u 10 sati uopšte nije znao za starter i milionsku donaciju Subotica-transu, ali da je direktoru Subotica-transa naložio da ne odgovori na naša pitanja u vezi sa starterom, prosleđena 22. februara.

Ljubisavljević je dodao da na imejlove naše redakcije nije odgovorio, jer nije mogao da identifikuje autora, iako mu se autor ovih redaova, koji je imejlove slao, u potpuno istim okolnostima obraćao i uredno dobio odgovor 24. oktobra prošle godine, u vezi sa problemom u gradskom prevozu.

Ljubisavljević je odbio da obelodani identitet primarnog dobavljača, od kog je Subotica-trans, posredstvom niške firme Srndak, kupio starter.

Na zahtev da naša redakcija snimi kupljeni starter, odgovorio je da će to biti moguće ukoliko uređaj ne bude na terenu.

Veći deo konferencije za štampu, kojoj je, pored Bakića i Ljubisavljevića, prisustvovao i Ognjen Giolubović, direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, bio je posvećen odgovoru gradonačelnika na ono što je izrečeno na konferenciji za medije Pokreta građanske Subotice, čijeg je predsednika, advokata Jenea Maglaija, Bakić uporno oslovljavao sa “Jene Maglai zvani istina”.

Govoreći o javno-privatnom partnerstvu, direktor Ljubisavljević je naveo da je to njegova inicijativa, proistekla iz uporedne analize koju je uradio, te da će konačna odluka o tome biti doneta nakon stručne analize koje je najavljena, a ona će, siguran je Ljubisavljević, pokazati da je javno-privatno partnerstvo rešenje za probleme Subotica-transa.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije nedorečena je ostala i tvrdnja Bakića i Ljubisavljevića da građani nisu platili starter, premda je „Dunav osiguranje“, kuća za koju njih dvojica tvde da je donirala ovaj uređaj Subotica-transu, u državnom vlasništvu. Vlada republike Srbije u „Dunav osiguranju“ ima udeo od 76,70 odsto.

Naša redakcija je nakon jučerašnje konferencije za medije od “Dunav osiguranja” zatražila odluku poslovodnog organa da pomenuta osiguravajuća kuća donira starter Subotica-transu, ugovor o donaciji i izvode koji svedoče da je Subotica-transu novac uplaćen za kupovinu startera.

Od Subotica-transa zatražili smo i zvanično da kupljeni uređaj snimimo, kako bismo utvrdili o kakvom se tačno uređaju radi, što je iz deskriptivnog izlaganja direktora Ljubisavljevića nemoguće utvrditi.

Click