Na mom radaru Nenad Živković

27. May 2024.
Nenad Živković (1966, Pančevo) je novinar sajta Pančevo Si Ti, poverenik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, suosnivač Medijskog skloništa u ovom gradu, aktivista u više građanskih inicijativa (Građanska akcija, Pančevački Glas) i nastavnik građanskog vaspitanja u Elektro-tehničkoj školi „Nikola Tesla“. Diplomirao je međunarodnu politiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu davne 1991. godine.
glasanje-izbori-glasacka-kutija-311672
Foto: N1

Izvor: Novi magazin

SRBIJA PRED IZBORE – FANTOMSKE LISTE

Sve izborne bedastoće svojstvene demokratiji posvećenim, je li, režimima u Rusiji, Belorusiji, Kini ili Dejtonskoj tvorevini RS, nekada u Bugarskoj i u BJR Makedoniji, da ih sad ne nabrajamo, nisu, očigledno, dovoljne da progresivcima obezbede pobedu na predstojećim lokalnim izborima, nego su morali da pribegnu i najbednijoj od svih bednih manipulacija – da u mnogim opštinama i gradovima kandiduju, a da pomesne izborne komisije uredno odobre, liste koje imaju skoro istovetne nazive kao opozicione.

Tako će se u Pančevu, na primer, na glasačkom listiću jedna pored druge naći koaliciona lista „Pančevo protiv nasilja – biram borbu“ koju čine kandidati opozicionog saveza, ali i, gle čuda, lista „Pančevo – borba protiv nasilja“, koju podržavaju gradski odbori Narodne stranke i POKS-a i koja je spidigonzaleski brzo prikupila potpise podrške hiljadu građana. Izborni uslovi su, sve u skladu sa preporukama ODIHR, fer, čak više nego fer, zar ne?

 

IZBORNI KRIMINALITET

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, taj etalon zaštite zakona i vladavine prava, taj garant bezbednosti, taj čuvar života, zdravlja i imovine građana, često, prigodno i sasvim profesionalno obaveštava građane da je, na primer, protivzakonito narušavati javni red i mir korišćenjem pirotehnike o praznicima, da je zabranjeno paliti vatru (za roštiljanje) u šumi, da će pojačane patrole saobraćajne policije alko-testom kontrolisati svakog vozača iz Guče u vreme trajanja Sabora trubača… No da li ste ikada primetili da se MUP oglasio saopštenjem pred bilo koje izbore, u kome eventualnim počiniocima izbornog kriminaliteta preti višegodišnjim zatvorskim kaznama i zašto niste? Da li će MUP pred ove izbore upozoriti aktere izbornog nadmetanja da su kupovina i prodaja glasa, povreda tajnosti glasanja, svaka ucena, iznuda, pretnja da birač glasa po nečijem nalogu, krivična dela, i zašto neće? Neće, zato što policija neće, kao što nije ni do sada, od raznoraznih likova koji su sedeli u fotelji ministra policije, dobiti takvo naređenje od starog a novopostavljenog ministra Dačića. Pa ne postoji policija valjda da bi se borila protiv korupcije, ne, policija u Srbiji postoji da bi selektivnim sprovođenjem zakona štitila interese kartela braće Vučić.

 

NASILJE U ŠKOLAMA

Gotovo svakodnevno se nekoj školi u zemlji Srbiji zabeleži slučaj vršnjačkog nasilja, sve su češće i vesti da su nastavnici žrtve učeničkih pesnica – nakon incidenta sa koleginicom Stevanović u Trsteniku usledilo je prebijanje nastavnika Zorića u Bačkoj Palanci i Brezića u Beogradu. Posledice prošlogodišnjih majskih tragedija društvo još nije osvestilo, nadležne institucije se prave da je sve u redu, a idilu povremeno naruši obustava rada prosvetnih radnika, neki protest, kao onaj održan 16. maja. Zemlja u kojoj je država toliko obezvredila i obesmislila školstvo ne može da ima izvesnu i stabilnu budućnost. Važno je da sistem nije zakazao.

 

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click