Matić: Nadam se da je ovo poslednja godišnjica bez konačne presude za ubistvo Slavka Ćuruvije

11. April 2023.
Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić na godišnjicu ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije izjavio je za RTS da se nada da je ovo poslednja komemoracija dočekana bez pravosnažne presude za one koje su izvršili ubistvo.
matic-t

Izvor: RTS

Novinar i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je s leđa sa 17 metaka pre 24 godine na Uskrs, u centru Beograda. I dalje se, posle gotovo četvrt veka, čeka pravosnažna presuda.

Veran Matić je izjavio za RTS da se nada da je ovo poslednja godišnjica koju dočekujemo bez konačne presude.

“Kada smo osnivali Komisiju za istraživanje ubistava novinara, gledali smo kako da pročistimo naše institucije – MUP i BIA. Obe institucije su zabrljale u ovom slučaju. Gotovo da nije bile ozbiljne istrage kada je Ćuruvija ubijen, ali i u narednih 15 godina”, podseća Matić.

Opstrukcije na suđenju

Matić objašnjava da je sve vreme u slučaju Ćuruvija na suđenjima bilo opstrukcija sa različitih strana – skrivanje podataka, dokumentacije, pokušaja da se krunski dokazi izbace iz postupka kako bi optuženi bili oslobođeni.

“Reč je o jedinstvenoj situaciji u svetu. Pre nas, nigde nije osnovana komisija koja se toliko godina kasnije bavila slučajem i dovela do dve osuđujuće presude. Nadamo se da ćemo imati i konačnu osuđujuću presudu”, poručuje Matić.

Drakonski zakon i simbol otpora

Prema njegovim rečima, Slavko je ubijen zato što je “govorio, pisao i osnovao jedan od najvećih medija u to vreme Srbiji”.

Tadašnja vlast je, dodaje Matić, želela da zatre medije. “Donela je drastičan zakon o informisanju u novčanim kaznama nezabeležnim u svetu – i do 260.000 evra, što je moralo da se plati u roku od 48 sati. Praktično su uništeni Dnevni telegraf i Evropljanin“, navodi Matić.

Ističe da je Slavko “izabran” jer je bio simbol otpora – i u oblasti medija kao kritičar vlasti i kao politički potencijal za promene koje su usledile posle 2000. godine.

“Nadam se da će danas biti održana poslednja komemoracija na dan ubistva Ćuruvije, bez konačne presude za one koji su izvršili ubistvo”, poručuje Matić.

Pozvao je građane da se pridruže šetnji novinara pod sloganom “Istina je naša pobeda” u 18 časova od restorana Kolarac u Knez Mihailovoj u znak sećanja na Slavka Ćuruviju.

Podsetio je i da je Slavkovo ubistvo najavljeno u Politici ekspres sa tekstom “Ćuruvija dočekao bombe”, kao i da je tekst na RTS-u pročitan. “Porodica, ćerka Jelena i sin Rade, Branka (Prpa, prim. aut.) zaslužuju izvinjenje između ostalog da se čuje iz ove kuće. Mogu ja to da uradim i da im se izvinim što im je to tada učinjeno”, kaže Matić.

Poručuje i da se “danas se iz različitih medija puca na novinare, te da novinari postaju najveći neprijatelji novinarima”.

“Ne samo da se preti novinarima izvan profesije, već i u profesiji”, zaključuje Matić.

Članak je prenet sa portala RTS.

Click