Lazara Veličković – Sofija Negić, lek za sve moje rane i probleme (PRIČA U SLIKAMA)

3. November 2023.
Moja Sofija. Moja najbolja drugarica. Lek za sve moje rane i probleme. Moja duša. Ali, ne samo moja. Svačija. Sigurna sam da su je tako doživljavali svi koji su je upoznali, kojima se bar jednom nasmehnula ili razmenila par reči.
Sofija zamišljena
Sofija Negić. Foto: Privatna arhiva

Autor: Lazara Veličković, učinice 8/2 OOŠ ” Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Poznavale smo se od prvog razreda. Svađale se, mirile se, družile se, nalazile nove “najbolje drugarice”, pa opet pronalazile put jedna ka drugoj. Naše prijateljstvo je raslo zajedno sa nama. Oduvek je pamtim kao divnu dušu i jedinu osobu koja bi mogla, bez obzira na to kako se osećam, kao čarolijom da mi stavi osmeh na lice. Mislim da ni ona sama nije znala koliko mi znači. Svaki trenutak koji sam provela sa njom bi mi bio kao neki izlaz iz svih problema, kao da smo bile na drugoj planeti, bez briga i mišljenja drugih ljudi. Sećam se naših bezbrojnih igara sa lutkicama sve do petog razreda. Svo ono vreme koje smo provele smejući se i ćaskajući na našoj ljuljašci u Mitićevoj, kod mene u dvorištu, vozeći bicikle i rolere po Tašu, šetajući po celom Vračaru predstavlja najlepši period mog života. Maštale smo kako ćemo zajedno upisati 5. gimnaziju, da ona meni pomaže oko fizike i matematike, a ja njoj oko biologije i francuskog. Koristile smo svaki slobodan trenutak da se vidimo, a večernja šetnja njenog psa Lene je bila još jedna prilika da se nađemo, tada bismo smišljale razne taktike i zavrzlame kako da upoznamo naše simpatije! Na kompjuteru mi još uvek stoji cela prezentacija kako ćemo ih na leto u Grčkoj upoznati. I dan danas, kada se toga setim, u mislima mi odjekuje njen smeh dok sam joj to prvi put pokazivala. Nikad nismo morale da imamo određeno mesto ili razlog da se družimo, samo nam je bilo bitno da smo zajedno. Znale smo da odemo čak do Dorćola, gde god bi nas priča odvela.

Ona je uvek bila ponosna na mene, čak i za sitnice. Njena podrška mi je uvek mnogo značila. U sebi je imala neku mudrost i blagost, kao da je imala veliko životno iskustvo. Imala je mnogo razumevanja za sve oko nje, za njihove slabosti i greške.

Njena ljubav i duša je toliko velika, ja još uvek osećam da je ona tu kod mene, u mojim mislima, u mom srcu.

 

 

 

 

 

 

Prenošenje teksta dozvoljeno je uz upit na mejl veran.matic@fondb92.org.

Click