Kroz projekat do boljeg predstavljanja turizma Požarevca i Velikog Gradišta

1. August 2019.
Grad Požarevac i opština Veliko Gradište realizuju zajednički projekat pod nazivom „Unapređenje preduslova za korišćenje lokalnih socio-ekonomskih potencijala kroz GIS“, realizacija projekta je omogućena sredstvima EU PRO. Ukupna vrednost projekta je 71.750 evra.

Kako je istakla Danijela Tufegdžić, menadžer ovog projekta, ideja ovog projakta je da kroz razvijanje geografskih informacionih sistema i pružanje srodnih usluga u ove dve lokalne samouprave, doprinesemo povećanju efikasnosti u pružanju usluga. Planirano je razvijanje tri modula u GIS – turizam, kao zajednički modul, modul poljoprivrede za grad Požarevac i modul industrijskih zona za opštinu Veliko Gradište.

Oba partnera na projektu već imaju osnovni funkcionalni geografsko-informacioni sistem, a projektom je predviđena njegova nadogradnja.

Jovana Jurišić, GIS savetnik je rekla da će se razvijati tri modula.

“Zajednički modul za grad Požarevac i opštinu Veliko Gradište je turizam. Ovim modulom biće predstavljeni postojeći turistički potencijali, odnosno, prirodno i kulturno – istorijsko nasleđe, postojeća ponuda turističkih aktivnosti, ponuda smeštajnih kapaciteta i različiti elementi turističkih proizvoda”, istakla je Jurišić.

Drugi modul za koji se odlučio grad Požarevac je poljoprivreda. Ovi podaci će pružiti sveobuhvatne informacije za odgovarajuće planiranje i bolje upravljanje poljoprivrednim zemljištem i objektima, kao i osmišljavanje različitih mera i podsticaja vezanih za poljoprivredu i ruralnini razvoj. Takođe, omogućiće poljoprivrednicima i preduzećima pristup podacima kako bi lakše mogli da planiraju I pokrenu svoju proizvodnju.

Treći modul su zone investiranja i za njega se odlučila opština Veliko Gradište.

Prema rečima Jovane Jurišić, ovaj modul treba da sadrži mapiranje zona, odnosno, lokacija koje su pogodne za investiranje sa dodatnim infrastrukturnim pogodnostima koje te zone poseduje.

Kroz razvijanje ovih modula, lokalne samouprave će imati mogućnost da bolje planiraju svoje razvojne aktivnosti i poboljšaju usluge koje pružaju svojim građanima, a naročito investitorima I preduzećima koja se budu odlučila da investiraju u ove lokalne samouprave.

Realizacija ovog projekta je počela 31. maja, a projekat će trajati 18 meseci.

Članak je prenet sa portala Boom93.

Članak je prenet sa portala Boom93.

Click