Kome se u svojim tekstovima zamerio Milan Pantić? (2. deo)

26. July 2019.
Napisao je Milan Pantić u svojoj karijeri mnogo tekstova, ali su mu, prema mišljenju Komisije za istraživanje ubistava novinara, glave došli oni iz 1999, 2000. i prve polovine 2001. godine. Milanovo pisanje postalo je prepreka za neometane malverzacije u tadašnjoj privatizaciji.

Jagodinska opština sponzorisala samu sebe

Objavio je Pantić 19. aprila 2001. godine tri teksta u „Večernjim novostima“, između ostalog i kako su „Kamate ‘pojele’ tri ulice“, odnosno kako je bivša vlast u Jagodini – SPS, JUL, SSJ – uzimanjem kredita od „Delta banke“, ukupne vrednosti 10,3 miliona dinara, ispraznila budžet na račun asfaltiranja ulica i puteva.

Takođe se osvrnuo na činjenicu da je 2001. godine tzv. zlatni sponzor 30. festivala „Dani komedije“ bila „Delta banka“, čiji je direktor u Jagodini u međuvremenu postao Ljubiša Milosavljević (SPS), koji je u vreme potpisivanja ugovora o kreditiranju bio glavni za opštinski budžet.

Banka je, kako piše Pantić na osnovu svojih izvora, dala 200.000 dinara organizatorima, što je trećina mesečne kamate od 600 hiljada dinara na preostalih 8,5 miliona duga, pa je tako jagodinska opština praktično sama sebe sponzorisala.

Pantić se zapitao i kako to da je srebrni sponzor te godine bila Direkcija za izgradnju grada, a javnim preduzećima je to zabranjeno zakonom.

Ako treba, blokiraćemo i najprometnije puteve

Neuspela zaplena dela imovine „Jagodinske pivare“ bila je tema Pantićevog teksta u „Večernjim novostima“ 24. aprila 2001. godine. Jer, i pored presude Višeg privrednog sud u Beogradu, sudski izvršitelj Privrednog suda iz Kragujevca nije mogao da zapleni deo imovine Pivare na osnovu duga u vrednosti od  3,5 miliona flaša piva preduzeću „Magi-komerc“ iz Novog Pazara.

Potraživanje se osporava uz podsećanje da punionicu Pivare gradilo upravo ovo novopazarsko preduzeće i da je Pivara oštećena za 8,3 miliona dinara. Toliko je, naime, više plaćeno „Magi-komercu“ nego što vredi investicija.

Nastavio je Pantić da prati spornu situaciju i 3. maja kada je obavestio javnost da je oko 560 radnika „Jagodinske pivare“ za prvomajske praznike bilo na radnim mestima braneći fabričku imovinu.

Zaposleni ne priznaju sudsku presudu i nemaju nameru da na ime duga isporuče 3,5 miliona polulitarskih flaša piva „Magi-komercu“, što je njihova godišnja proizvodnja. Spremni su svoju fabriku da brane na sve načine, ako treba i blokadom najprometnijih puteva.

Povodom ovog sudskog spora uputili su otvoreno pismo premijeru Đinđiću i ministru pravde Vladanu Batiću.

A od Kertesa autobus za šoping ture

Samo za odabrane – umesto u Kikindi, moderno vozilo sa 32 sedišta zaplenjeno na carini, zahvaljujući Mihalju Kertesu i Živadinu Jovanoviću završilo je u Levaču, a Pantić nije propustio da 23. maja piše o nenamenskom korišćenju poklonjenog autobusa.

Naime, tadašnji direktor Uprave carina Mihalj Kertes je poklonio ovaj autobus Mesnoj zajednici Oparić na insistiranje bivšeg ministra inostranih poslova Živadina Jovanovića.

Vozilo su najviše koristili fudbaleri, ali je, kako meštani tvrde, često zloupotrebljavan za šoping ture probranih i podobnih. Zato ga je novoizabran predsednik ove rekovačke mesne zajednice iz redova DS-a, Milovan Vukićević i vratio.

Dali vladi cement, dobili stan za direktora?

Dvadesetčetvrtog maja Pantić ponovo piše o Fabrici cementa „Novi Popovac“ – u tekstu „Stan preko cementa“, navodi da je opštinskom tužilaštvu u Paraćinu podneta krivična prijava protiv bivšeg generalnog direktora Cementare mr Milivoja Krivokapića i direktorke prodaje Marine Aksentijević.

Sumnja da su nepovoljnim kompenzacijama sa pojedinim crnogorskim preduzećima oštetili firmu za oko šest miliona dinara pada „u drugi plan“ kada autor iznese i činjenicu o neobičnoj kompenzaciji sa državom.

Cementara je, kako je Pantić saznao, sprovela trojnu kompenzaciju cementa za stan u Beogradu. Naime, Vladi Srbije je 1998. godine isporučen cement, a zatim je dat preduzeću „Kopaonik“.

Na ime toga, „Kopaonik“, prema rečima aktuelnog generalnog direktora Ratajca, vladi dodeljuje stan, koji je, sumnja se, pripao upravo Krivokapiću.

Rukovodilac obrisao podatke iz računara, ETF ih vratio

Na nekadašnji Dan mladosti, Pantić nastavlja izveštavanje sa suđenja bivšem rukovodstvu „Jagodinske pivare“ – finansijski rukovodilac Miodrag Cuplić se tereti da je u maju 2000. godine, bez prethodne odluke Upravnog odbora Pivare, potpisao ugovor o donaciji vrednoj 1.470.000 dinara SO Dimitrovgrad.

U dva navrata, na žiro-račun te male pogranične opštine, za izgradnju sportske hale ukupno je uplaćeno 735.000 dinara, čime je počinjeno krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Cuplić je optužen i za uništavanje poslovnih podataka i spisa, tačnije, sumnja se da je svesno obrisao važne direktorijume na službenom računaru.

Međutim, kako je saznao Pantić, novo rukovodstvo je uspelo da sačuva važne podatke o poslovanju uz pomoć Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koji je vratio diskete u prvobitno stanje.

Stan za generalnog plaćen 104.000 maraka više?

Tragom službene informacije jagodinskog SUP-a od 21. maja, Pantić je 29. maja obelodaniosumnju da je bivši republički ministar finansija Borisav Milačić „poklonio“ stan od 80 kvadrata u Beogradu bivšem generalnom direktoru Fabrike cementa „Novi Popovac“ kod Paraćina, mr Milovanu Krivokapiću.

Put do stana bio je čudnovat i vodio je preko Vlade Srbije. Sa ministrom finansija Milačićem, u julu 1998. godine Cementara je sklopila sporazum kojim se dozvoljava da fabrika svoje javne prihode izmiri cementom.

U međuvremenu, na osnovu više unakrsnih ugovora, Cementara beogradskom „Kopaoniku“, na ime kamata i posredstvom Ministarstva finansija, isporučuje svoju robu.

Kopaonik za to ne daje novac već stan Vladi Srbije koja ga, sumnja se, daje Krivokapiću. Plaćen je, kažu, 3.500 maraka kvadratni metar, iako je agencija „Menadžer“ procenila kvadrat stana na 2.200 maraka.

Da, dobio sam stan

Bivši direktor Fabrike cementa „Novi Popovac“ Milovan Krivokapić rekao je Pantiću dan kasnije u telefonskom razgovoru da mu je stan od 80 kvadrata dodeljen u decembru 1998. godine, na osnovu odluke Vlade Srbije, koja mu je i uručila rešenje.

„Ovo je, dakle, bilo zakonito, a u finansijski deo izmirenja nisam se mešao, niti sam upoznat šta je sve rađeno“, dodao je Krivokapić.

Kako ističe Pantić, bivši direktor koji se nalazi na Crnogorskom primorju, nije imao nikakve primedbe na njegov jučerašnji tekst u „Večernjim novostima“.

U „Pomoravlju“ rasulo!

Istoga dana je pisao i o Jagodinskom odboru za isterivanje istine koji je pretrpan predmetima! Advokati ovog odbora formiranog četiri meseca ranije pri Narodnom pokretu „Otpor“ preplavljeni su predmetima iz svih šest opština Pomoravlja, Resave i Levča, pa i iz Šumadije.

Ipak, najviše primedbi stiže iz jagodinske građevinske kompanije „Pomoravlje“, gde vlada pravo rasulo, navodi Pantić.

U „Pomoravlju“ radnici dve-tri godine ne primaju platu, a doprinosi im se ne uplaćuju mnogo duže, kaže predsednik Odbora Milovan Stojanović.

Primedbe su stigle i iz „Jagodinske pivare“, „Žitomlina“, „Budućnosti“ iz Paraćina, Fabrike šećera, „Palasa“, „Jugoprevoza“ iz Jagodine.

Uprkos krizi „Resava“ besplatno oblačila poznate Jagodince?

Poslednjeg dana maja 2001. godine osvrnuo se Pantić na istragu protiv bivšeg stečajnog upravnika jagodinske konfekcije „Resava“ Srbe Stankovića, koji je, kako se sumnja, bez saglasnosti stečajnog veća dao na korišćenje mašine za šivenje i inventar iz fabričkog restorana.

Savremene mašine, navodi se, ustupljene su našim poznatim fabrikama, a zamrzivači, sudopere, stolovi, vitrine i stolnjaci privatnim ugostiteljima.

Takođe, Pantić navodi da su se i pored dugogodišnje krize u „Resavi“, u njoj besplatno oblačili poznati Jagodinci. Odela i mantili, verovatno po nalogu Stankovića, dati su načelniku Pomoravskog okruga Vladimiru Jovanoviću, funkcioneru SPS-a Goranu Milosavljeviću, članu JUL-a Hranislavu Lazareviću…

Put Beograda će krenuti autobusi nezadovoljnih Pomoravaca

Imenovanje Božidara Đorđevića za načelnika SUP-a Jagodina od strane ministra za unutrašnje poslove Dušana Mihajlovića dočekano je „na nož“.

Savezni poslanik DOS-a Miodrag Nikolić-Feman iz DS-a je čak zapretio, da ako ga Mihajlović ne povuče, da će put prestonice krenuti autobusi nezadovoljnih Pomoravaca, piše Pantić 4. juna.

Do ovakvog revolta je došlo jer nije prihvaćen nijedan od tri predložena kandidata, oko kojih su se složile sve političke stranke, podseća Nikolić.

Dan kada je ubijen Milan Pantić…

Kada je ubijen Milan Pantić, 11. juna 2001, objavljena su dva njegova teksta u „Večernjim novostima“ – jedan o privatizaciji koja je stala odmah na početku u mnogim pomoravskim firmama, a drugi o dotrajalim aparatima u zdravstvenom centru u Jagodini.

Oba intrigantna i direktna kao i uvek.

Na najavljenu vlasničku transformaciju, u preduzećima Pomoravlja, Resave i Levča gleda se šaroliko, započinje svoju priču iskusni novinar u svom istraživanju pod naslovom „Akcije u leru“.

„Kako i ne bi kada se zna da su neke firme, poput jagodinskih „Kablova“ poslednju procenu imovine imale još 1994. godine“, naglašava Milan.

Najveća fabrika kablova na Balkanu, „Kablovi“, sa oko 6.500 zaposlenih, procenjena je na 251 milion dinara, ali budući da je to bilo pre šest i po godina, očigledno je da ta vrednost nije realna, nastavlja autor.

„Jagodinska pivara“, je za razliku od mnogih preduzeća, među prvim u zemlji krenula u vlasničku transformaciju. Prvi krug je bio završen još prošle godine, započeo je i drugi, ali onda je sve zaustavljeno.

Pivara je, inače, vredela oko sedam miliona maraka (mnogi smatraju da je to nerealno), od čega je šestina u akcijama pripadala bivšem generalnom direktoru Jovanu Stojanoviću.

„Rendgen na terapiji“

Dotrajali aparati u zdravstvenom centru u Jagodini su druga tema na koju je Pantić skrenuo pažnju na dan kada je ubijen.

U Zdravstvenom centru, uz sada već ustaljenu nestašicu lekova i sanitetskog materijala, najveći problem su stari medicinski aparati, koji, po svetskim standardima ne bi ni smeli da se upotrebljavaju, istakao je autor teksta.

Ergometar, navodi dalje, koji služi za dijagnostiku koronarnih oboljenja, neispravan je već četiri godine, pa su srčani bolesnici prinuđeni da se leče u drugim ustanovama.

Da bi jagodinsko zdravstvo moglo da radi i pruža medicinske usluge, novo rukovodstvo, izabrano posle 5. oktobra, održaće sastanak sa privrednicima i pokušati da obezbedi novac za popravku, piše Pantić.

Temeljno sklapao mozaik…

Beskompromisni dopisnik „Večernjih novosti“ iz Jagodine je sve svoje tekstove „bazirao na informacijama koje je dobijao od istražnih i drugih vlasti, sindikata i privrednih rukovodstava, raznih komisija i odbora“, navode njegove kolege iz matične kuće u jednom od tekstova o Pantiću.

Ta saznanja bila su polazna osnova za Pantićeva dublja istraživanja. „Kad se danas iščitaju tekstovi koje je objavio u poslednja dva meseca, vidi se koliko je temeljno sklapao mozaik o dubokim društvenim deformacijama sazdanim od korupcije, kriminala, sprege vlasti i mafijaša u regionu u kome je živeo i o kome je pisao“, ističu dalje „Novosti“.

„Ostaće u uspomeni svojih kolega kao jedan od najtalentovanijih i najkolegijalnijih novinara Pomoravlja. Sebe nikada nije uzdizao u novinarske veličine ali je u svojim tekstovima održao lekciju iz novinarskog kodeksa“, zaključuje se u osvrtu „Večernjih novosti“ na Pantićevo pisanje, objavljenom tri dana nakon ubistva.

Pročitajte i prvi deo.

Članak je prenet sa ove stranice.

Click