Izložba u Narodnom muzeju: Logor na Beogradskom sajmištu (1941-1944)

7. December 2022.
U Narodnom muzeju Srbije se u četvrtak, 8. decembra 2022. u 13 časova, simbolično na dan početka interniranja u Jevrejski logor Zemun 1941. godine, svečano otvara izložba „Logor na Beogradskom sajmištu(1941-1944)” u organizaciji Memorijalnog centra „Staro sajmište“.
unnamed (2)

Izložba će predstaviti dramatičnu transformaciju Beogradskog sajmišta od simbola privrednog napretka, savremene arhitekture i mesta povezivanja mlade Kraljevine Jugoslavije sa svetom do mesta masovnog zatočenja, smrti i razaranja. Držeći se hronološkog redosleda, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa dve najvažnije istorijske faze Beogradskog sajmišta: Jevrejski logor Zemun, u kojem su bili internirani svi preostali Jevreji iz Srbije, delom i Romi kao i Prihvatni logor Zemun u kojem su bili internirani pre svega srpski civili i pripadnici ustaničkih pokreta sa područja ustaške NDH, Srbije ali i iz drugih delova našeg regiona.

Memorijalni centar “Staro sajmište” je republička ustanova kulture osnovana 2022.godine za ciljem da neguje sećanja na žrtve Jevrejskog prolaznog logora Beograd – Topovske šupe, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun na nekadašnjem Beogradskom sajmištu. Pored muzeološke delatnosti, ustanova se bavi edukativnom i naučno‐istraživačkom delatnošću. Memorijalni centar “Staro sajmište” obavlja i poslove u vezi sa rekonstrukcijom, adaptacijom i uređenjem postojećih autentičnih objekata na Starom sajmištu.

Ovu izložbu i naš rad posvećujemo svim žrtvama logora na Beogradskom sajmištu.

Click