Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan: Podrška mladima i poziv medijima da odgovorno izveštavaju o protestima

25. December 2023.
Institut za medije i različitosti - Zapadni Balkan podržava sve mlade, studente i studentkinje u iskazivanju  svog nezadovoljstva, kroz mirne proteste i koristeći demokratske mehanizme aktivnog učešća, a  povodom zloupotreba prava birača, zabeleženih nepravilnosti, organizovanih izbornih migracija i sumnje  da rezultati beogradskih izbora održanih 17. decembra ne odražavaju volju građana. 
PROTEST STUDENATA AKTIVISTA ZBOG NAVODNE IZBORNE KRADJE
Blokada studenata kod Vlade Srbije. Foto: Beta/MILAN ILIĆ

Izvor: Saopštenje za javnost Instituta za medije i različitosti – Zapadni Balkan

Apelujemo na sve nadležne institucije da saslušaju i uzmu u obzir zahteve mladih i studenata koji kroz  proteste, ali i druge institucionalne mehanizme, izražavaju svoje mišljenje i bore se za demokratiju u  svojoj zemlji.  

Oštro osuđujemo svaki čin nasilja i prekomernu upotrebu sile predstavnika Ministarstva unutrašnjih  poslova. 

Takođe, osuđujemo svako targetiranje mladih u pojedinim tabloidnim medijima i televizijama sa  nacionalnom pokrivenošću. Iznošenje netačnih informacija i zlonamernih manipulacija, kao i  neovlašćeno korišćenje njihovih fotografija iz ličnih karata, dodatno ugrožava bezbednost targetiranih  građana i građanki. 

Pozivamo medije da odgovorno, tačno i profesionalno izveštavaju o protestima građana i daljem  (ne)postupanju institucija, kao i da pruže kontekst o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji i događajima  koji su doveli do nje. Objavljivanje manipulacija informacijama i dezinformacija je nedopustivo, a može  biti i opasno u situaciji političke krize u kojoj se naše društvo trenutno nalazi. Negativno karakterisanje  heterogene grupe nezadovoljnih građana i građanki na protestima kao „nasilne”, nazivanje onih koji  protestuju „srbomrzcima”, „razjarenim huliganima”, onima koji „žele da nasilno preuzmu vlast” ili da  „izazovu novi Majdan”, uz ignorisanje individualne odgovornosti pojedinaca koji su vršili nasilje,  doprinosi sve većoj polarizaciji društva. 

Ovom prilikom apelujemo i na sve građane i građanke da tokom osetljivih društvenih i političkih  događaja posebno odgovorno koriste društvene mreže. Izuzetno je važno deliti samo proverene  informacije i paziti na zaštitu podataka i privatnosti osoba, naročito imajući na umu potencijal da te  informaciju budu zloupotrebljene.

Click