Info Park: Saopštenje povodom održavanja ekstremističkog skupa usmerenog protiv migranata

9. March 2020.
Udruženje građana Info Park izražava najoštriji protest protiv odluke Ministarstva unutrašnjih poslova da dozvoli održavanje antimigrantskog skupa u Beogradu 8. marta 2020. godine, uprkos tome što je poziv organizatora sadržao elemente ozbiljnih krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije.
Serbia Migrants
Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Pozivom organizatora koje je uznemirio građane širene su lažne vesti, te je raspirivana verska i nacionalna mržnja prema migrantima. Na Fejsbuk stranici skupa su iznošene tvrdnje da su migranti prethodnica vojske ISIS-a, te su građani pozivani na ilegalno naoružavanje u cilju “samoodbrane”. Nekoliko organizacija civilnog društva je MUP-u Savski Venac i Upravi policije – Odeljenju za javni red i mir blagovremeno dostavilo sve neophodne informacije koje ukazuju na postojanje rizika od izbijanja sukoba i nasilja, te su ih pozvali da postupe u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

Info Park je posebno iznenađen odlukom MUP-a da dozvoli održavanje skupa jer je ona doneta nakon što je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno označio ovakve inicijative kao “fašističke”. Poruke izrečene na ovom skupu u suštini se ne razlikuju od onih koje se u Evropi mogu čuti na neonacističkim događajima što pokazuje da je poziv Info Parka na zabranu ovog i svih sličnih budućih događaja bio opravdan.

Skromno posećen događaj predstavljao je fijasko za promotere rasističkih,  ksenofobnih i antimigrantskih stavova i dokazao nepopularnost ideja mržnje i rasizma među građanima Srbije. Nažalost, čak ni simbolična poseta ni snažno prisustvo policije nisu sprečili pokušaje nasilja prema organizacijama koje se bavi sistematskim zbrinjavanjam izbeglica  i sklanjanjem sa beogradskih ulica u prihvatne centre.

Info Park najoštrije osuđuje pokušaj kamenovanja državne ustanove “Miksalište” koju vodi Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije. Među prisutnima na skupu primećena su lica koja su krivično gonjena zbog nasilja nad LGBT građanima, Romima i pripadnicima drugih manjina. Veći incidenti i nasilje prema migrantima sprečeni su samo delovanjem državnih organa i organizacija civilnog društva koje su danima upozoravale izbeglice da se na dan održavanja mitinga sklone iz centra grada.

Potrebno je pomenuti i da su umesto veoma skupog angažmana više stotina policajaca sa pratećim vozilima i tehničkom opremom radi obezbeđenja skupa, izdvojena sredstva mogla biti utrošena svrsihodnije. U danu kada je Srbija obeležavala Dan žena, ovaj ogroman novac  se mnogo pametnije mogao iskoristiti na besplatnu podelu vakcina protiv HPV virusa ženama u riziku od raka grlića materice ili drugu simboličku akciju solidarnosti.

Info Park još jednom poziva nadležne organe da preduzmu sve potrebe mere  da bi sprečilo dalje delovanje ovakvih organizacija i pokreta koje se odvija po dobro poznatim obrascima iz prošlosti kada su mete bili pripadnici drugih manjina – LGBT, Romi, Hrvati, Albanci itd. U skladu sa tim od nadležnih državnih organa zahtevamo da se obezbedi ne samo sigurnost građanima Srbije već i izbeglicama koje privremeno borave u Srbiji kao i svih radnika koji rade sa njima.

Posebno naglašavamo da će dalje tolerisanje ovakvih aktivnosti sasvim izvesno voditi smanjenju opšte sigurnosti u državi, urušavanju dokazano funkcionalnog sistema upravljanja migracijama kao i fizičkim napadima ne samo na izbeglice već i na prihvatne centre i  organizacije civilnog društva koje rade legalno i u skladu sa zakonima. Zbog ove evidentne opasnosti, Info Park apeluje na MUP Srbije na hitno preventivno obezbeđivanje svih objekata ovog tipa na teritoriji države.

Click