Hrvatska: EFJ osuđuje pozive krajnje desnice da se ukine finansiranje nedeljnika Novosti

11. May 2024.
Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojim podružnicama u Hrvatskoj, Hrvatskom novinarskom društvu (CJA) i Sindikatu hrvatskih novinara (TUCJ), u osudi poziva krajnje desničarske političke stranke Domovinski pokret da smanji javna sredstva za medij Novosti, koji štampa Srpsko narodno veće, SNV, organizacija koja predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj. 
Picture1
Foto: Novosti

Izvor: Saopštenje

Dana 8. maja 2024, na konferenciji za novinare u Šibeniku, lider krajnje desnog Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je da će njegova stranka podržati novu vladinu koaliciju koju predvodi konzervativna Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) samo ako ona prekine finansiranje nedeljnika Novosti. 

Po njihovom mišljenju, jedini štampani medij za srpsku manjinu „predstavlja agendu za napad na temelje države, za iznošenje političkih stavova pod plaštom zaštite manjina“. 

Finansiran od strane javnog organa „Saveta za nacionalne manjine u okviru Programa kulturne autonomije manjina”, a koji štampa Srpski nacionalni savet, Novosti su jedno od najuglednijih izdanja u zemlji, poznato po svojim istraživačkim izveštajima. 

„Sama ideja da se ukidanje jednog medija nametne kao uslov za sklapanje koalicionog sporazuma je skandalozna i neprihvatljiva“, rekao je predsednik CJA, Hrvoje Zovko. „Finansiranje Novosti, kao i niza listova i časopisa nacionalnih manjina u Hrvatskoj, propisano je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Zadiranje u Novosti je, dakle, zadiranje u ustavom zagarantovana prava manjinske zajednice. 

„Ucena oko finansiranja Novosti je napad na medijski pluralizam i prava manjina“, izjavila je predsednica EFJ, Maja Sever. „Ako ovaj sporazum ratifikuje koaliciona vlada, to bi značilo da hrvatska vlada neće oklevati da zapečati vladin pakt o kršenju vladavine prava i Ustava. Ovo je izuzetno ozbiljno.”

Click