Hartefaktov trening za mlade novinare: predavači Jelena Zorić, Krešnik Beriša i Idro Seferi

23. February 2021.
Počinje škola za mlade novinare u organizaciji Hartefakt fonda od 24. do 26. februara u sklopu programa Medijska obuka i multikulturalni dijalog. Ovo je prva u nizu od četiri onlajn radionice za buduće medijske profesionalce sa Kosova i iz Srbije.
image0
Jelena Zorić

Predavači na prvoj, februarskoj radionici biće Jelena Zorić, novinarka N1, Krešnik Beriša, medijski producent i Idro Seferi, novinar Dojče vele i televizije Klan, a njihov fokus će biti na nezavisnom izveštavanju, dokumentarnoj reportaži i načine na koje se kreira medijski narativ.

“Za mene je novinarstvo način da iskazem ljubav i poštovanje za ljudski rod. Jedino nepristrasno novinarstvo može da prenese cistu istinu. Volim da sarađujem i podučavam mlade novinare, to doživljavam kao izuzetno važan zadatak, jer na njima ostaje svet i samo nepristrasno novinarstvo je vredno borbe, jer jedino ono čini ovu profesiju pozivom za koji se živi i koji se živi“, navodi Jelena Zorić.

Program najpre čine trodnevni onlajn treninzi svakog meseca, tokom kojih će polaznici imati priliku da rade sa raznim dokazanim profesionalcima iz sveta medija. Oni  će ih tokom serije predavanja učiti o  medijskoj pismenosti, “lažnim” vestima i nezavisnom izveštavanju, ističući značaj slobodnih medija u regionu.

Ceo ciklus se završava dodatnom radionicom za najbolje polaznike sa Kosova i iz Srbije koje će biti organizovana „uživo“ u Beogradu, tokom koje će polaznici upoznavati sa tehničkim aspektima snimanja podkasta i kreativnim radom potrebnim za proizvodnju jedne epizode. Nakon ovoga polaznici će imati priliku da snime serijal podkasta čije će teme odrediti u zajedničkom radu sa svojim mentorima.

Kreiranjem prostora za razgovor o drugačijoj vrsti medijskog izveštavanja koje podstiče i doprinosi približavanja dva naroda, kroz aktivno učešće i rad mladih, Hartefakt fond nastavlja sa radom na upređenju konstruktivne sardanje između Kosova i Srbije. Projekat se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Click