Hartefaktov pozorišni program tokom Nedelje ponosa 2023

28. August 2023.
Pozorišni program „Nedelje ponosa 2023“, koja će se održati od 04. do 10. septembra, i ove godine na scenu donosi relevantne i uzbudljive predstave koje propituju različitost, identitet i društvene odnose. Hartefakt, petu uzastopnu godinu, organizuje ovaj program koji pored predstava u produkciji Hartefakta donosi i dva regionalna pozorišna ostvarenja koja će po prvi put biti izvedena u Beogradu.
arhiva Qendra Multimedia 1
Foto: Arhiva Qendra Multimedia

Izvor: Saopštenje Hartefakta povodom pozorišnog programa predstojeće Nedelje ponosa

Foto: Arhiva Qendra Multimedia

Otvaranje pozorišnog programa „Nedelje ponosa“ rezervisano je za monodramu “(Ne)prilagođen“, autorsko delo glumca i reditelja Luke Mihovilovića u saradnji sa glumicom i rediteljkom Geom Gojak. „(Ne)prilagođen“ je predstava nastala u produkciji Istarskog Narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula. Vodeći publiku kroz različite životne dobi autora, predstava istražuje životni put junaka i kroz njega dotiče teme različitosti, predrasuda i društvenih vrednosti. Predstava se igra 04. septembra u 21h u Bitef Teatru.

Dan kasnije, Dorćol Platz će ugostiti ansambl predstave “Virdžina”, postavljene u produkciji Ćendra Multimedije iz Prištine. Nastala po tekstu Jetona Neziraja, a u režiji Ersona Zimberija ”Virdžina” govori o ženama koje žive život kao muškarci, čime stiču određene privilegije koje su u tim regijama rezervisane samo za muškarce, ali i plaćaju cenu u odnosu na sopstvenu seksualnost. U predstavi igraju Tringa Hasani, Semira Latifi i Kuštrim Ćerimi, a predstava će biti izvedena 05. septembra u 21h u Dorćol Platzu.

  1. i 07. septembra od 21h program se seli u prostor Hartefakt Kuće (Bulevar Despota Stefana br. 7)  gde će biti izvedene dve Hartefaktove predstave.

Prva je “Pre nego što počnemo”, Tijane Grumić i Juga Đorđevića, jednog od najnagrađivanijih mladih reditelja u Srbiji. Predstava postavlja pitanje prava i odgovornosti umetnika u osvetljavanju društvenih nejednakosti, istovremeno ukazujući na položaj marginalizovanih društvenih grupa. Igraju Ema Muratović, Matija Stefanović i Aleksander Zain. Predstava se igra 06. septembra od 21 h. 

  1. septembra u 21h na programu je i Hartefaktova hit predstava ”Naš sin”, koja nakon uspešnih regionalnih i evropskih gostovanja nastavlja svoj život igranjem u okviru ”Nedelje ponosa”. Autorski projekat reditelja Patrika Lazića je intimistička priča koja govori o preispitivanju granica prihvatanja i odbijanja, te granicama roditeljske ljubavi nakon što im se sin autuje. 

Kraj programa obeležiće veliko iznenađenja za vernu publiku Hartefakt Kuće koje je rezervisano za petak 08. septembar.

”Nedelja ponosa” je priprema za Prajd marš koji u subotu, 09. septembra kreće iz Parka Manjež u 16 h. Kroz raznovrstan umetnički, debatni i zabavni program, ova nedelja promišlja teme identiteta, (ne)jednakosti i potrebe za transformacijom. 

Foto: Aleksandar Ramadanović

Karte za pozorišni program se mogu kupiti kao komplet i pojedinačno na sajtu Ticketsa: https://tickets.rs/search?filter=IDTown:0;Text:heartefact;DateFrom:;DateTo:

Click