Dušan Dule Radulović

23. November 2023.
Odlazi još jedan novinarski bard iz istorijskog mozaika Radija B92.
Dušan 2
Dušan Dule Radulović. Foto: Snimak ekrana yotube RTS

Autor: Veran Matić

Dule Radulović je po više osnova utkan u našu istoriju – bio je iskusni član informativne redakcije na prelazu dva veka, dopisnik svetskog servisa BBC na srpskom jeziku i urednik beogradske redakcije Radija Slobodna Evropa čije smo programe svakodnevno prenosili. Bio je višegodišnji član i predsednik žirija za dodelu nagrade „Zoran Mamula”.

Već samo Duletovo prisustvo u redakciji u Domu omladine (Radio B92), Beograđanki (Radio B292), u ulici Svetozara Markovića (ANEM), u Bulevaru Zorana Đinđića (RTV B92) ili na terenu je stvaralo drugačiju atmosferu. Ulivao je poverenje, nesebično širio i prenosio znanje, podržavajući mlađe od sebe.        

U svom doktoratu, nekadašnji direktor Radija B92 Saša Mirković podseća da je Vojislav Šešelj u obračunu sa političkim neistomišljenicima u Radio Beogradu (koji se opirao nametnoj političkoj instrumentalizaciji), Dušana Radulovića još pre ti decenije uvrstio na listu „dokazanih izdajnika srpskog naroda” rečima da je „smenjeni urednik u Prvom programu, inače dopisnika BBC-ija”.

Nažalost, Šešelj je sa svojim idejama politički preživeo sve do današnjih dana. Dule Radulović se opirao tom zaboravu briljantno pišući i doprinoseći kulturi sećanja, opisujući period bombardovanja, propast ovdašnjeg novinarstva ili prve višestranačke izbore u knjizi „U potrazi za demokratijom”, koju je napisao zajedno sa Nebojšom Spaićem.  

Opisujući značaj poruka na majicama neposredno pre Petog oktobra, Dule Radulović je u Vremenu napisao: „Free B92” ili „Free BOOM 93” jasna je poruka, baš kao što je i crni T-shirt Otpora jasna poruka za šta se zalaže onaj ko to nosi i kakvo mu je političko opredeljenje. Tu nema laži, nema prevare. Ima samo želje da se naglasi politički angažman i još jasnije podvuče nemirenje sa stavom – „gledam svoja posla” ili „moje političko opredeljenje je moja privatna stvar i šta se koga tiče šta ja mislim”.

Dule Radulović nikada nije gledao svoja posla. I zato će nam nedostajati sa svojim „Pronto”, kojim se javljao na telefonske pozive, izbegavajući mangupske pošalice sa druge strane žice.     

Dule Radulović bio je klasa. Novinarska, profesionalna i ljudska.

Zato sada imamo nikada jači nebeski žiri radijske nagrade „Zoran Mamula”.

Dušanu Mašiću i Nebojši Spaiću, pridužio se i Dušan Radulović.  

Verujem da gore već kuju planove, kao nekada u desku Radija B92. 

Click