Do sada pred sudom pokrenuto najmanje 107 slučajeva povodom nestalih beba iz porodilišta u Srbiji

16. September 2020.
Roditelji koji sumnjaju da su im bebe po rođenju nestale iz porodilišta imaju novi rok, do 3. novembra, da podnesu sudu predlog za utvrđivanje činjenica o statusu svoje dece.
christian-bowen-I0ItPtIsVEE-unsplash
Ilustracija. Foto: Christian Bowen / Unsplash

“Večernje novosti” u današnjem broju navode da je tom listu potvrdjeno u višim sudovima u Beogradu i Nišu, da je “prvobitni rok do 11. septembra je produžen u skladu sa uredbom o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja”.

Prethodno je 11. septembra, kada je isticao rok za podnošenje sudskih predloga po zakonu o “nestalim bebama”, koji je stupio na snagu 11. marta i predvidjao je šest meseci za podnošenje predloga, Zaštitnik gradjana zatražio da se roditeljima da još mesec i po dana da se obrate pravosudju, jer to nisu mogli tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije korona virusa.

U medjuvremenu, kako je za “Novosti” potvrdjeno u Vrhovnom kasacionom sudu, postupak po Zakonu o utvrdjivanju činjenica o statusu beba za koje se sumnja da su nestale iz porodilišta, do 1. juna je pokrenulo 37 roditelja.

Član beogradske grupe roditelja nestalih beba Goran Filipović je za “Novosti” izjavio da je to udruženje 11. septembra Višem sudu u Beogradu dostavilo dodatnih 70 predmeta, što znači da ih je do sada podneto najmanje 107.

“U petak smo predali 70 obradjenih predmeta Višem sudu u Beogradu a spremamo još njih tridesetak koje su nam u medjuvremenu roditelji dostavili. Nadamo se da će ih sudovi prihvatiti”, kazao je Filipović.

“Novosti” navode da je u Nišu za 18. septembar zakazana obuka sudija kako da postupaju po novom zakonu.

Prema Zakonu, utvrdjivanje slučajeva nestalih beba može sudovima da podnosi i Zaštitnik gradjana.

Click